Rusija uništila komandni centar ISIS u Siriji, panika među džihadistima! (FOTO) (VIDEO)

OPERACIJA SE NASTAVLJA

Rusija uništila komandni centar ISIS u Siriji, panika među džihadistima! (FOTO) (VIDEO)

Ataci ruske avijacije na položaje Islamske države u Siriji se nastavljaju, a njihove akcije prate i komentari širom sveta
Objavljeno: 16:14h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena avijacija u toku noći u 8 preduzetih napada izvršenih letelicima Su-24 i Su-25 u Siriji uništila 4 mete među kojima je centralni štab ISIS u ovoj zemlji. Između ostalog, uništeno je skladište municije i fabrika u kojoj su teroristi punili vozila eksplozivom.

Prema podacima službe za štampu ovog Ministarstva preko 50 aviona i helikoptera angažovano je trenutno u Siriji. Izvršeno je 30 napada, a mete su izabrane u saradnji sa Asadovom vojskom, izveštavaju američki mediji.
Ruski vojni avioni u Siriji ne napadaju samo ekstremiste Islamske države, već i druge pobunjeničke grupe, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.
Putinov šef kabineta Sergej Ivanov juče je rekao da da je cilj ruske operacije "isključivo vazdušna podrška snagama sirijske vlade u njihovoj borbi protiv Islamske države".
SAD i Rusija su saglasne da se treba boriti protiv Islamske države ali se razmimoilaze po pitanju sudbine predsednika Bašara el Asada kojeg Moskva podržava.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se da ministarstva odbrane dve zemlje budu na vezi, kako bi se izbegli konflikti na nebu Sirije.
Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocenio je da bez angažovanja Rusije nema preokreta i pomaka u rešavanju krize u Siriji, a taj stav deli i Češka.
Rusija će predložiti Savetu bezbednosti UN da se organizuje koordinisana borba protiv terorizma, uz saglasnost država u kojima bi se akcije sprovodile. Sirija podržava sve ruske akcije.
Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su SAD spremne da podrže ruske akcije u Siriji, ako su one usmerene na Islamsku državu i Al Kaidu, uz obećanje da će američka koalicija pojačati svoje delovanje.
Šef britanske diplomatije Filip Hamond izjavio je da njegova zemlja pozdravlja akcije Rusije, ali je istakao da je veoma važno da Rusija može da potvrdi da meta vojne akcije nije sirijska umerena opozicija.
Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus izjavio je da je njegova zemlja spremna da sarađuje s Rusijom, uz tri uslova - okončanje nasilja protiv civila, da bude potpuno jasno protiv koga se bore i odlazak presednika Bašara el Asada.
Ambasador Saudijske Arabije u UN Abdalah el Mualimi optužio je Rusiju da je u vazdušnim napadima gađala područja na kojima nema terorista.
Američki senator Džon MekKejn optužio je Rusiju da je gađala pobunjenike iz Slobodne sirijske vojske koje je obučavala CIA.
Šef iranske diplomatije Džavad Zarid ocenio je da američka koalicija "ne uspeva da ostvari ciljeve".
Prema pisanju Rojtersa, stotine iranskih trupa već se prebacilo u Siriju gde će se udružiti sa vojskom predsednika Asada i njegovim libanskim saveznicima iz Hezbolaha za kopnenu ofanzivu koja će biti poduprta ruskim atacima iz vazduha.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posavetovao je američke novinare da "ne veruju Pentagonu oko ruskih akcija u Siriji", već da potraže informacije od ruske strane.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.