TRAMP NEZADOVOLJAN, NEĆE PROTIV PRIJATELJA BIN SALMANA: Možda saudijski princ nije znao za ubistvo Kašogija!
Muhamed bin Salman i Donald Tramp, Foto: Reuters

Amerikancima su Saudijci potrebni

TRAMP NEZADOVOLJAN, NEĆE PROTIV PRIJATELJA BIN SALMANA: Možda saudijski princ nije znao za ubistvo Kašogija!

Rijad je lako našao žrtvene jarce da skine sumnju sa svojih najviših zvaničnika, pre svega s krunskog princa, a Trampova adminsitracija će to najverovatnije prihvatiti jer ima dosta razloga zbog kojih ne želi da kazni Saudijsku Arabiju za Kašogijevo ubistvo

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da "nije zadovoljan" objašnjenjem Saudijske Arabije o okolnostima ubistva novinara i kritičara vlasti u Rijadu Džamala Kašogija u Istanbulu, ali da je "moguće da saudijski princ prestolonaslednik, Muhamed bin Salman, nije znao za to".

Tramp je sinoć izjavio da bi mogao da razmotri sankcije protiv Saudijske Arabije zbog nestalog saudijskog novinara Kašogija, da bi ubrzo nakon toga Rijad saopštio da je Kašogi ubijen u tuči sa ljudima koje je sreo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, čime je Rijad prvi put priznao da taj novinar nije živ, pošto je dve nedelje negirao da je umešan u njegov nestanak.

"Istraga je još u toku, a uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navedeno je tada u saopštenju saudijskog tužioca, uz informaciju da su savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni.

Rijad je lako našao žrtvene jarce da skine sumnju sa svojih najviših zvaničnika, pre svega s krunskog princa, a Trampova adminsitracija će to najverovatnije prihvatiti jer ima dosta razloga zbog kojih ne želi da kazni Saudijsku Arabiju za Kašogijevo ubistvo, izveštavaju američki mediji. Rijad je Vašingtonu ključni partner na Bliskom istoku već decenijama, pa SAD, više nego voljne da traže dlaku u jajetu nizu država, pre svega Rusiji i Kini, kad je reč o pitanjima kao što su ljudska prava, okreću glavu od katastrofalnog kršenja tih istih principa u Saudijskoj Arabiji.

Iz višestrukih geopolitičkih razloga, Tramp može mnogo toga da dobije ako pomogne da se nađe izlaz iz ove krize i da pritom iz SAD i Saudijska Arabija izađu bez većih posledica, nego da kazni Saudijce zbog zločina nad novinarem i kršenja ljudskih prava.

Trampova bliskoistočna politika se bazira na saradnji sa saudijskom kraljevinom, na koju pre svega računa kao saveznika protiv Irana. Kažnjavanje Rijada bi se Vašingtonu obilo o glavu i oslabilo njegovu poziciju u regionu, navodi CNN zaboravljajući da podseti da Tramp samo nastavlja politiku svojih prethodnika, pa je to američka, a ne njegova politika.

Tramp i njegov šef diplomatije Majkl Pompeo insistirali su na tome da se Saudijcima da prostor da sprovedu sopstevnu istragu, što je izgledalo kao da oni zapravo kupuju vreme za Rijad da smisli odgovarajuću lažnu priču i alibi koji bi im pomogao da sačekaju da se "smiri oluja". Na kraju krajeva, omogućavanje onima koji su osumnjičeni za ubistvo da taj zločin istražuju teško da može da dovede do presude koja će biti izvan sumnje i biti međunarodno prihvaćena.

"Jedini način da dobijete pravičnu i nepristrasnu istragu jeste da to uradite spolja. Oni (saudijski istražitelji) sigurno neće reći da je krunski princ umešan, jer je on na čelu cele države", kaže za CNN Maks But, ekspert za nacionalnu bezbednost.

Ipak, njihova istraga završila se mogućim objašnjenjem za horor koji se odvio u konzulatu u Istanbulu, koje je i dalje sumnjivo mnogima, ali koje bi moglo da bude sasvim prihvatljivo Trampu. Tramp, na kraju krajeva, poznat je po prihvatanju presuda nakon nekompletnih i neobjektivnih istraga, kao i po tome da rado prihvata reči stranih moćnika, čak i kad su one kontradiktorne informacijama njegovih sopstvenih obaveštajnih agencija.

Susret Muhameda bin Salmana i Donalda Trampa
Susret Muhameda bin Salmana i Donalda Trampa foto: Reuters

U četvrtak i petak su se pojavili neki znaci da je Tramp ipak spreman da pruži "oštar odgovor" ukoliko se ispostavi da je novinar mrtav. On je najpre rekao da su možda neki "odmetnici ubice" krivi za to, a zatim je obećao "ozbiljne posledice" po Saudijsku Arabiju ukoliko se ispostavi da ona stoji iza zločina. Ipak, odlučio je da sačeka istragu. Njegov potpredsednik, Majkl Pens, potvrdio je da će biti posledica, a ministar finansija Stiven Mnučin je rekao da neće prisustvovati investicionoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji sledeće nedelje, dok američka administracija čeka ishod istrage. Međutim, to su sve fraze bez ikakve težine, namenjene domaćoj javnosti.

Uprkos kritika s Kapitol hila, Trampa njegov savetnik i zet, Kušner, savetuje da ne žuri sa oštrim kaznama, kažu neimenovani izvori za CNN. I Njujork tajms je citirao jednog zvaničnika, naravno neimenovanog, koji je kazao da se Kušner nada da će bes zbog Kašogija vremenom proći, kao što je to bilo sa brojnim kontroverzama u vezi sa Salmanom za vreme prethodnih američkih administracija.

Dok predsednik Tramp brani održavanje bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, on stalno preuveličava vrednost američke prodaje oružja Rijadu, ali nije nijednom spomenuo iznos novca koji su Saudijci stavili u njegov džep, piše Hafington post i navodi da su kraljevska porodica i njeni prijatelji i saveznici potrošili desetine miliona dolara na Trampove nekretnine i hotele.

Donald Tramp smatra prijateljem princa Muhameda bin Salmana
Donald Tramp smatra prijateljem princa Muhameda bin Salmana foto: Reuters

Tim O'Brajen, autor knjige o Trampovim finansijama i bogatstvu iz 2005. godine je rekao da je jasno zašto Tramp štiti saudijsku kraljevsku porodicu i da to nema veze sa prodajom oružja.

"On im je lojalan jer su oni njegova poslovna šansa. Nije mu stalo ni do kršenja ljudskih prava ili ubijanja novinara", kaže on.

Tramp je preko Tvitera poručio da nema nikakve finansijske interese u Saudijskoj Arabiji.

"Da se zna, ja nemam finansijskih interesa u Saudijskoj Arabiji (ili Rusiji). Bilo kakvi navodi da ih imam su samo nove lažne vesti (kojih već ima mnogo)", tvitovao je američki predsednik.

Ali ta izjava ignoriše veće pitanje koliko su Saudijci uložili u Trampa, rekao je Šaub, dodavši da dokazi ukazuju na to da je odgovor - prilično mnogo. Od prodaje jahte od 291 metra princa saudijskom princu 1991. godine, kada se Tramp nalazio u ličnom stečaju, do prodaje celog 45. sprata jednog od njegovih zgrada u Njujorku Saudijskoj kraljevini, do ugošćavanja velikog broja Saudijaca u njegovim hotelima u Njujorku i Čikagu tokom protekle godine, Tramp ima više nego slučajni odnos sa bliskoistočnom državom i njenim liderima, tvrdi Valter Šaub, bivši direktor Kancelarije vladine etike koji je podneo ostavku jer su Tramp i zvaničnici Bele kuće odbili da prihvate njegove smernice.

"Oni su očito njegovi cenjeni klijenti, a možda i najcenjeniji", tvrdi Šaub.

Na mnogo načina, Trampova administracija je previše otišla sa svojom politikom na Bliskom istoku da bi dozvolila jednom ubistvu da je u tome omete. Tramp je posle Baraka Obame preusmerio američku spoljnu politiku, okupljajući Saudijsku Arabiju i druge autokratije u Zalivu.

Prvi prioritet administracije u regionu je izolacija i pritisak na Iran i ono što Vašington vidi kao mešanje Teherana u politike širom regiona. Svako kažnjavanje Saudijaca oslabilo bi ovu alijansu. Kao najveći svetski izvoznik nafte, Rijad će igrati ključnu ulogu u balansiranju svetskih tržišta nafte sledećeg meseca, kada bi na snagu trebalo da stupe sankcije protiv Irana i njegove nafte.

Epizoda Kašogi takođe dolazi u momentu napete geopolitičkog takmičenja na Bliskom istoku, pošto Rusija intervencijom u Siriji potiskuje uticaj SAD. Nema sumnje da će, ako Vašington uopšte pokuša da zabrani prodaju oružja Rijadu - kako bi neki u Kongresu želeli - Rusija popuniti tu rupu.

Tramp stalno govori o tome da je komercijalna veza sa Saudijskom Arabijom zalužna za milijarde dolara i hiljade poslova u SAD, pa mu je to glavni argument protiv svađe sa Rijadom. Malo ima indikacija da bi on zaista oštro reagovao na ubistvo Kašogija, iako je on bio stanovnik SAD i radio za njene novine, zaključuje CNN.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.