ZABRANJENE AUTOMOBILE ŠALJU U ISTOČNU EVROPU: Zapad proteruje stare dizel automobile, u Poljskoj najveće zagađenje!
Poljska je poznata kao zemlja sa najvećim zagađenjem vazduha, Foto: AP

strašno

ZABRANJENE AUTOMOBILE ŠALJU U ISTOČNU EVROPU: Zapad proteruje stare dizel automobile, u Poljskoj najveće zagađenje!

Poljska je postala otpadni centar automobila

Objavljeno:

Groblje stotine hiljada starih dizelovih automobila poznatih po visokim emisijama izduvnih plinova nalazi se u Istočnoj Evropi, posebno u zemlji već poznatoj kao jednoj od evropskih zemalja s najvećim zagađenjem vazduha, Poljskoj.

Na taj način Poljska je postala otpadni centar automobila koje zbog visokog stepena zagađenja vazduha moderna i osvešćena zapadna Evropa više ne želi na svojim putevima. Ali, kako kažu iz neprofitne organizacije Transport & Environment (T&E) to nije rešenje problema, već je samo pokušaj njegovog usmeravanja na Istok. Analize su pokazale kako je prošle godine u Poljskoj završilo oko 350.000 takvih automobila koji će uskoro biti zabranjeni. Prošle godine Poljska je uvezla oko 850.000 automobila iz Nemačke. Kako bi trebalo da se ova praksa zaustavi zbog zaštite zdravlja 38 miliona Poljaka upozorava i Jens Miler, koordinator iz organizacije T&E, piše The Independent.

- Svi građani EU imaju jednako pravo na čisti vazduh. Ovi problemi uzrokovani masovnom manipulacijom proizvođača automobila kroz testiranje emisije moraju se rešiti, a ne gurati pod tepih - naglašava.

Poljska je tako glavna automobilska pijaca središnje i istočne Evrope u koju se izvoze i odlažu ti stari automobili s prosečnom emisijom od 1000 mg ugljen dioksida po km, što je 12,5 puta više od trenutnog limita u EU. Nedavno je otkriveno kako su mnogi proizvođači automobila manipusali testiranjima emisije izduvnih gasova kako bi izbegli kazne i zadovoljili zakonske kriterijume. Novčanom kaznom od jedne milijarde evra tako je kažnjen Volkswagen zbog dugogodišnje prevare s emisijom dizel automobila. To je i jedna od najvećih kazni ikada presuđenih nekoj nemačkoj kompaniji. Kaznu su dobili sredinom ove godine i gotovo tri godine nakon što je nemački proizvođač automobila priznao kako je lažirao podatke za gotovo 11 miliona dizelskih vozila kako bi prošli na testiranju emisije izduvnih gasova. Afera Dieselgate je Volkswagen koštala desetine milijardi dolara. Izveštaj i upozorenje o Poljskoj kao groblju automobila koji zagađuju vazduh širi se netom pre samita o dizel automobilima koji će se u Briselu održati 6. decembra Na tom sastanku planiraju da se usvoje i neke procedure za rešavanje problema nastalih u ovom skandalu.

- U nedostatku evropskog rešenja problema 43 miliona prljavih dizel automobila koji se nalaze na ulicama širom Evrope, države članice mogu i moraju preduzeti sve mere kako bi ograničile upotrebu takvih automobila i zaštitile svoje građane od ovakvog vazduha - naglašava Miler. Članice EU nakon skandala sa prevarama na testiranjima, obećale su kako će dizel automobile zabraniti do 2040. godine. Ali, mnogi upozoravaju kako se ta granica treba pomeriti na 2032. godinu, jer Evropa nema vremena za čekanje na kvalitetniji i čistiji vazduh.

- Ovo je još jedan primjer kako vlada ne uspijeva zaštiti građane ove zemlje koji udišu zagađeni zrak", rekao je Simon Alkok iz britanske organizacije advokata koji se bave zaštitom okoliša ClientEarth komentarišući kako je za Veliku Britaniju, koja je od 1990. godine do danas emisiju plinova smanjila samo za dva odsto. Norveška je obećala kako će takve automobile zabraniti do 2025. godine a Indija do 2030.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Ekspress.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.