DŽEK MA ZAPANJIO CEO SVET kad je otkrio PO KOM KRITERIJUMU ZAPOŠLJAVA RADNIKE!
Džek Ma je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Foto: Reuter/Johanes Christo

nečuveno

DŽEK MA ZAPANJIO CEO SVET kad je otkrio PO KOM KRITERIJUMU ZAPOŠLJAVA RADNIKE!

Najbolje je odabrati ljude koji su spremni upijati nova znanja i ne boje se grešaka

Objavljeno:

Odabir pravih saradnika za većinu preduzetnika predstavlja veliki izazov na njihovom preduzetničkom putu, a za Džeka Maa, osnivača tehnološkog giganta Alibabe, to je bila jedna od težih stepenica u karijeri koju je morao preći na samim počecima.

Na predavanju u Indoneziji, jedan od najbogatijih Kineza podelio je svoju životnu priču. Tako je ispričao, kako je još u ranim danima njegove kompanije napravio najveću grešku zaposlivši veliki broj vrhunskih stručnjaka koji su svoje karijere gradili u najvećim multinacionalnim kompanijama. Ali, u trenutku kada su počeli da rade za njega ti renomirani stručnjaci se nisu mogli prilagoditi potrebama njegove kompanije. Ma je tada priznao grešku, shvatio da nešto mora da promeni i odlučio da razvije pravila uz pomoć kojih bi u budućnosti mogao da odabere najboljeg radnika za svoje potrebe.

Tako je, prema navodima CNBC-a, Ma razvio tri jednostavna pravila.

- Izbegavaj 'najbolje' i 'eksperte' - prvo je pravilo Maovog zapošljavanja.

Najbolje je odabrati ljude koji su spremni da upijaju nova znanja i ne boje se grešaka.

- Mrzim da zapošljavam stručnjake jer oni nisu stručnjaci za budućnost, oni su jedino stručnjaci prošlosti. Najbolji radnici se uvijek kriju u vašoj kompaniji, a vi sami od njih možete napraviti genijalce - objasnio je.

Ne morate biti najbolji u svojoj generaciji da bi radili u ovom azijskom divu. Ma radi upravo suprotno, on izbegava one 'najbolje'. Svoju tezu opravdava činjenicom da ta, kako ih on naziva 'fakultetska elita', brzo postane frustrirana kada se suoči s nekom preprekom. Prema njemu, kandidati moraju biti pametni i snalažljivi kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim promenama u ovom dinamičnom sektoru.

Takođe dodaje da preferira ljude koji imaju veći koeficijent emocionalne inteligencije zato što su oni bolji timski igrači, a kasnije i bolji lideri. No, napominje i da bez kognitivne inteligencije, takvi radnici ne mogu daleko dogurati.

Optimizam je jedna od osobina čoveka koje Ma najviše ceni. Kako i sam priznaje, da nije bio optimist nikada ne bi stvorio Alibabu. Smatra kako optimizam ljudima pomaže da izazovne situacije pretvore u pozitivne.

- Ako ste preduzetnik i niste optimist, mogli bi se naći u velikim problemima. Stoga moji sadašnji, ali i budući radnici moraju biti optimisti - poručio je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.