KRAJ ZEMLJE: Naša planeta će možda  biti uništena na OVA TRI NAČINA!
Sudnji dan je fascinacija mnogih generacija, Foto: Pixabay

apokalipsa

KRAJ ZEMLJE: Naša planeta će možda biti uništena na OVA TRI NAČINA!

Upozorenje je izdao naučnik Martin Ris

Objavljeno:

Martin Ris, britanski kosmolog i astrofizičar u penziji, u svojoj najnovijoj knjizi "O budućnosti: izgledi za čovečanstvo" između ostalog tvrdi je da bi Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u CERN-u u Švajcarskoj mogao da uništi Zemlju na tri spektakularna načina.

Istakao je, međutim, da čovečanstvo s takvim inovacijama treba da nastavi, ali oprezno. LHC je najveći naučni instrument na svetu, odnosno najmoćniji ubrzivač čestica.

Bighthink.com piše da Ris u svojoj knjizi upozorava da to LHC čini potencijalnom opasnosti ne samo po Švajcarsku gde se nalazi, nego i Zemlju, možda i stvarnost kao takvu. Postoje tri načina na koji LHC, kako tvrdi Ris koji je nekada radio na Kembridžu, možda može uništiti svet oko sebe.

1. Crna rupa usisava sve oko sebe

Ris u svojoj knjizi upozorava da aktivnost LHC-a može dovesti do stvaranja crne rupe koja potom "usisava" u sebe sve što ima neku masu.

2. Zemlja se stišće

Ako se ne bi dogodilo da Zemlju usiše crna rupa, piše dalje Bigthink.com, navodeći kao izvor Risa, moguće je da će se "Zemlja stisnuti u superzgusnutu kuglu, prečnika oko 100 metara". To b se, kažu, moglo dogoditi tako što LHC čestice sudara jedne protiv drugih, razbija ih i gleda šta se događa, pri čemu može doći do stvaranja subatomskih čestica kvarkova. Oni sami po sebi nipošto nisu štetni, ono u čemu Reese vidi opasnost je stvaranje čestice nazvane "strangelet", još uvek nedokazane, čak niti teorijski potvrđene, nego hipotetske čestice koja bi, navodno, sve na svom putu mogla pretvoriti u superkomprimirani oblik materije. Zemlja bi tako bila svedena na veličinu fudbalskog igrališta.

3. Cepanje prostor-vremena

Pre tri godine NR Kina najavila je da će do 2040. izgraditi i pustiti u rad dvostruko veći i sedam puta snažniji sudarač čestica od CERN-ovog LHC-a. Martin Ris, piše Bigthink.com, smatra da postoji šansa da takvi sudarači prouzrokuju kolaps samog prostora. Ris objašnjava da vakuum nije prazan, nego da je satkan od "svih sila i čestica koje vladaju fizičkim svetom". A moguće je i da je vakuum koji posmatramo "krt i nestabilan". Portal navodi da bi sudaranje čestica velikom brzinom moglo dovesti do takvog "pomaka u fazi" da se podere samo tkanje prostora. "To bi bila propast kosmičkih, ne samo zemaljskih razmjera", navodi se. Može li onda to toga doista doći? Iako su dramatična upozorenja kružila oko LHC-a od prvih trenutaka njegovog rada, iz CERN-a su uvijek isticali da je sav posao koji se tamo obavlja siguran. "Sudari koji se sprovode u LHC-u ne predstavljaju nikakvu opasnost i ne postoji nikakav razlog za zabrinutost", stoji u saopštenju CERN-a još od 2003. Štaviše, navodi se, tamo se ne provodi apsolutno ništa što priroda nije već "napravila nebrojeno puta tokom postojanja Zemlje i drugih svemirskih tela". Osoblje LHC-a ide dotle da posebno ističe da nema govora o ikakvim "strangeletsima", česticama koje apsolutno nikad nisu zabeležene tokom pustih godina rada LHC-a. Ris inače nije za to da se stvari poput LHC-a ne dešavaju, nego navodi da su "inovacije često rizične", odnosno da bi "fizičari trebalo da budu razboriti pri poduzimanju eksperimenata koji stvaraju takve uslove bez presedana, čak i u kosmosu".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.