ARMIJA PČELA: Kašogijev nestanak možda je povezan sa SAJBER RATOM saudijskog režima i opozicije!
Abdulaziz je bio Kašogijev prijatelj, Foto: Youtube printscreen / AP

MISTERIJA

ARMIJA PČELA: Kašogijev nestanak možda je povezan sa SAJBER RATOM saudijskog režima i opozicije!

Saudijci, pored nafte, imaju i dosta botova

Objavljeno:

Nestali saudiski novinar Džamal Kašogi bio je u središtu "onlajn armije" saudijskih aktivista koji su se borili protiv širenja lažnih vesti od strane vlasti u Rijadu.

Kašogi je nedavno sa 5,000 dolara pomogao pokret "Geiš al-Nahla" zvani i "Armija pčela" - u pitanju je opoziciona organizacija koja pruža sajber podršku aktivistima koji govore protiv kraljevske porodice.

Osnovao ju je Kašogijev prijatelj Omar Abdulaziz (27) koji živi u Kanadi, i koji tvrdi da su i njega pokušali da namame u smrt. Saudijske vlasti nisu odgovorile na njegove optužbe.

Abdulazizovo otkriće dolazi u vreme kada se na društvenim mrežama, nakon Kašogijevog nestanka, pojavljuje sve više saudijskih "botova" koji pišu dobre stvari u vezi te zemlje. Abdulaziz tvrdi da su ovi botovi pretili njemu, kao i onima koji podržavaju Kašogija.

- Ono čime je Džamal naljutio režim delimično je projekat o društvenim mrežama na kojem je radio. On nas je finansirao. Od 2016 kreirali su botove koji nas targetiraju. Džamal i ja smo sa grupom prijatelja pokušali to da zaustavimo - priča Abdulaziz.

Aktivista zatim tvrdi da su saudijske vlasti na sličan način i njega pokušali da namame u svoj konzulat u Kanadi. Nakon što je odbio, ubacili su mu virus u mejl, i prisluškivali ga, zbog čega je jedno vreme prestao sa onlajn aktivizmom.Takođe tvrdi da su njegova dva mlađa brata i osam prijatelja uhapšeno kako bi ga zastrašili.

- Pokušali su da me nagovore da odem u ambasadu, a kada sam odbio uhapsili su prijatelje i braću, hakovali su mi telefon, nestao je Džamal. To je ludo - priča Abdulaziz.

On veruje da je Kašogi uklonjen zato što se priključio "Armiji pčela" koje je podržao i u kriptičnoj poruci na Tviteru 21. septembra. Time je pokazao svoje nastojanje da konsoliduje saudijsku opoziciju.

- Pisao je dosta kritičkih tekstova o režimu ali tek kada se priključio "Pčelama" oni su postali uznemireni - tvrdi Kašogijev prijatelj.

Abdulaziz od avgusta, kada su uhapsili njegovu braću, nije došao u kontakt sa njima.

- Ne znam šta se dešava sa mojom porodicom - kaže.

"Armija pčela" nudi bezbednu alternativu opozicionarima u Saudijskoj Arabiji da govore slobodno - u zemlji gde će vlada znati ako ste nešto loše napisali o njima, čak i pod alijasom. Ovaj pokret uči ljude kako da koriste kriptovane pretraživače i privatne veze komunikacije. Recimo, daju im broje telefona pomoću kojih otvaraju anonimne Tviter naloge.

Saudisjki botovi su veoma aktivni - o čemu govori činjenica da su vesti o Kašogijevom kidnapovanju nestale iz "trending" kategorije posle samo par sati. Zamenile su ih sadržaji o tome kako je Kašogi bio izdajnik i član "Muslimanskog bratstva" - što je sasvim logičan indikator da Saudijci imaju vrednu armiju botova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Independet.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.