SAMO ŽELIM DA MU ČUJEM GLAS! Supruga pritvorenog šefa Interpola strahuje da je MRTAV!
Meng Hongvei, Foto: AP

BRUTALNOST KINE

SAMO ŽELIM DA MU ČUJEM GLAS! Supruga pritvorenog šefa Interpola strahuje da je MRTAV!

"Rekla sam deci da je tata na dužem poslovnom putu... Želimo da čujemo njegov glas"

Objavljeno:

Supruga Menga Hongveija, donedavnog šefa Interpola, koji je u tajnosti pritvoren u Kini, nije sigurna da li je njen suprug uopšte živ.

U emotivnom intervjuu za BBC, Grejs Hongvei rekla je da ona sa decom i dalje čeka vesti o svom mužu, koji je nestao 25. septembra, kada je otputovao u Kinu.

- Rekla sam deci da je tata na dužem poslovnom putu... Želimo da čujemo njegov glas - rekla je ona.

Grejs je prijavila nestanak svog muža nakon što je od njega dobila tajanstvenu poruku da "čeka na njegov poziv" sa emodžijem noža. Nedugo zatim, Interpol je dobio njegovu ostavku, a kineske vlasti su saopštile da je Meng pod istragom zbog mita.

Meng je bio prvi Kinez na čelu Interpola, i živeo je u Francuskoj sa suprugom i dvoje dece. Veruje se da je on najnovija žrtva brutalne antikorupcijske kampanje Si Đinpinga, u kojoj kažnjava sve one koji su mu nelojalni.

- Mislim da je u pitanju političko progonstvo. Nisam sigurna da je živ. Oni su okrutni, i prljavi - rekla je Mengova supruga, misleći na Komunističku partiju Kine.

Mengovo hapšenje u Kini ima i svoj naziv "liuži" - što znači hapšenje zbog korupcije, a navodno je ovaj izraz zamenio raniji sistem hapšenja "šangi" koji je uključivao i mučenja. Iako u novom sistemu zatočeni imaju prava na advokata, veruje se da se situacija u stvarosti nije poboljšala - u maju je vozač lokalnog političara umro nakon mesec dana "liužija". Njegova porodica je objavila da mu je telo bilo prekriveno modricama, a lice unakaženo.

Grejs Meng je upozorila da je dobijala i pretnje i poziv u kojem je neko rekao da "zna gde ona i deca žive". Sada je pod zaštitiom francuske policije.

Njeno obraćanje javnosti je retkost, jer porodice nestalih uglavnom ćute.

- Ovaj slučaj nam pokazuje... da ovo znači da oni mogu sve. Ne mogu ni da zamislim. Nema ograničenja. I to važi za celu Kinu. Zato se moramo boriti jer ne želim da druge žene i deca završe kao ja - rekla je ona.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.