15 SAUDIJACA, CRNI AUTOMOBIL I JEDAN UDES: Nova smrt još više je zamrsila misteriju nestalog novinara KAŠOGIJA!
Misterija nestalog novinara još uvek nema razrešenja, Foto: EPA / AP

džamal kašogi

15 SAUDIJACA, CRNI AUTOMOBIL I JEDAN UDES: Nova smrt još više je zamrsila misteriju nestalog novinara KAŠOGIJA!

Pojavili su se novi, uznemirujući detalji

Objavljeno:

Jedan od 15 Saudijaca koji su doputovali u Tursku za vreme nestanka Džamala Kašogija poginuo je u saobraćajnom udesu, pišu turski mediji.

Mešal Saad M. Albostani bio je jedan od 15 državljanja Saudijske Arabije koji se traže zbog ispitivanja, jer su doputovali u konzulat svoje zemlje u Istanbulu pre dve nedelje, kada je nestao novinar.

Sada turski mediji izveštavaju da je Albostani, pilot saudijske Kraljevske vazdušne flote poginuo u sumnjivom udesu u Rijadu.

Albostani je navnodno poginuo
Albostani je navnodno poginuo foto: EPA

Isti mediji su ranije objavili da poseduju audio snimke na kojima se čuje dokaz da su Kašogija mučili i ubili u konzulatu. Međutim, oni te dokaze tek treba da iznesu pred SAD i evropske saveznike.

Nadzorne kamere konzulata navodno su zabeležile još jednog od 15 Saudijaca, Maher Abdulaziza Mutreba, kako ulazi u zgradu u 9.55 prepodne, dok je Kašogi poslednji put viđen kako ulazi u konzulat u 13.14 istog dana.

Mutreb je jedan od bliskih saradnika princa Muhameda bin Salmana, a sa njim je čak bio u poseti SAD u aprilu. Salman je tada upoznao i Džefa Bezosa, sada vlasnika "Vašngton posta" za koji je pisao Kašogi.

Mutreb ulazi u kozulat
Mutreb ulazi u kozulat foto: AP

Turske vlasti su čak 9 sati prestraživale saudijski konzulat. Za to vreme, na osnovu obaveštajnih podataka američkih i evropskih zemalja, podaci koji su izneli turski mediji dosta se poklapaju sa njihovim, potvrđeno je "Rojtersu".

Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu. On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.