RASKOŠNO BLAGO FARAONA: Artefakti neprocenjive vrednosti oslikavaju neverovatnu civilizaciju starog Egipta!
Posmrtna maska kralja Tuta, Foto: AP

zavirite u prošlost

RASKOŠNO BLAGO FARAONA: Artefakti neprocenjive vrednosti oslikavaju neverovatnu civilizaciju starog Egipta!

Tekst dr Zahija Havasa beleži istoriju faraona, kao i odlomke iz svakondevnog života Tutankamonovog sveta bogova i boginja

Objavljeno: 12:26h

Pre skoro tri decenije, putujuća izložba Tutankamonovog blaga izazvala je pomamu za kraljom Tutom širom sveta.

Sada, dok se slavi nova tura izložbe po Evropi i SAD, "Nacionalna geografija" sa ponosom predstavlja veličanstveni opus koji uključuje najdragocenije komade iz neprocenjiva kolekcije drevnih epipatskih artefakta.

Zadivljujući u svojim raskošnim detaljima, komadi datiraju iz vladavina i groblica proslavljenih kraljeva i kraljica, kao što su Akhenaten, Nefertiti, i najbogatiji među njima, Tutankamon.

Tutankamon
Tutankamon foto: Wikipedia

Od vrhunski izvajanih statua u prirodnim veličinama, elegantno dizajniranog namešataja, do posmrtnih urmi i bezbroj predmeta koji obezbeđuju bezbedan put u zagrobni život, oni nude živopisan uvid u neverovatno zanatstvo i zadivljujuću sofisticiranost egipatske kulture za vreme "zlatnog doba" faraona. Složeni zlatni nakit sjaji dragocenim kamenjem, dok su bareljefi oslikani značajnim događajima i releigizonim ceremonijama. Svaka fotografija sadrži i precizan opis materijala, tema, i značaja.

Tekst dr Zahija Havasa beleži istoriju faraona, kao i odlomke iz svakondevnog života Tutankamonovog sveta bogova i boginja, koji su poštovani u promišljenim ceremonijama i kompleksinim ritualima povezanim sa kraljevskom smrću i sahranom.

Zahi Havas
Zahi Havas foto: Promo

Njegov osvrt na vekovno otkriće Tutankamonove grobnice od strane Hauarda Kartera 1922. godine pokriven je arhivskim fotografijama, a postoji i poseban odlomak o tome kako muija dečaka kralja pokazuje kako savremeni arheolozi koriste moderne tehnologije poput CT skenera i DNK kako bi poboljšali razumevanja antičkog života.

Prelep, ali i informativan, tekst "Tutankamon i zlatno doba faraona" vodi nas skoro čitav milenijum u prošlost, da nam pokaže neverovatan raskoš velike civilizacije na svom vrhuncu.

Poznati Dr. Zahi Hawass, takozvani kralj piramida, prvi Put u Beogradu pričaće o novim važnim otkrićima: otkriće mumije kraljice Hatshepsut, mumije porodice kralja Tutankamuna i misterije smrti Ramsesa III.

Takođe će govoriti o novim otkrićima oko Velike Piramide i Sfinge, kao i o novim grobnicama pronađenim u Sakkari.

Govoriće o otkrivanju tajnih vrata unutar Velike Piramide, Khufu. Na kraju, Havass će predstaviti svoje iskopine i nova oktrića u potrazi za grobnicom dugo izgubljene kraljice Kleopatre.

Karte možete pronaći na svim prodajnim mestima Eventima.

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/dr-zahi-hawass-zemun-madlenianum-502485/event.html

(Espreso.co.rs/ Sharm time)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.