ŽELIM DA BUDEM POSLEDNJA ŽENA NA SVETU KOJOJ SE OVO DESILO! Nobelovka Nadia Murad preživela je seksualno ropstvo
Foto: EPA/PATRICK SEEGER

nobel za mir u pravim rukama

ŽELIM DA BUDEM POSLEDNJA ŽENA NA SVETU KOJOJ SE OVO DESILO! Nobelovka Nadia Murad preživela je seksualno ropstvo

Monstrum koji ju je kupio čak je primoravao da mu liže med sa stopala - a nakon pokušaja bekstva, silovao ju je sa još šest stražara

Objavljeno: 12:35h

Nadia Murad (25), mlada dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, žena je čija je životna priča neverovatna - puna patnje, ljudskog zla, neopisivog stradanja, ali hrabosti, prkosa i nade.

Murad je rođena u malom selu Kojo u Iraku, u narodu Jazidi, etičkoj manjini koja je bila na meti Islamske države. Jazidi su tajnovit narod koji poštuje i Bibliju i Kuran, a njihova tradicija uglavnom se prenosi usmenim putem.

Od jačanja ISIS-a, ovaj narod je preživeo proterivanja, masakre i najgora zlostavljanja. Nadia Murad je bila jedna od 6,700 žena koje je ISIS odveo u ropstvo.

ISIS je 2014.godine napao Sinjar, uporište Jazidija, i muškarcima postavio ultimatum: ili da se preobrate ili da umru, dok su žene odveli u seksualno ropstvo.

Murad je tada imala 20 godina. Kada su ih zarobili, Nadiu su primorali da gleda pogubljenje svoje porodice. Šetoro njene braće i njena majka su ubijeni pred njom, dok su dva preostala člana porodice bila teško ranjena. Nju su strpali u autobus za Mosul, na put u sam pakao.

Seksualno iživljavanje nad njom počelo je čim je ušla u autobus, gde joj je jedan pripadnik ISIS-a odmah uhavtio grudi. U svojim memoarima, prisetila se toga:

- Osetila sam se kao da me je opekla vatra. Niko me ranije nije dodirivao tako...moje suze su pale na njegovu ruku, ali nije prestao.

Na pijaci robova Nadiu je kupio jedan sudija, koji je nastavio da brutalno zlostavlja mladu devojku. Silovanje i batine je preživljavala svaki dan.

Naredili su joj da se depilira, obuče izazovnu haljinu i našminka se. Postupali su prema njoj kao prema objektu. Dobijala je batine ukoliko bi zatvorila oči tokom silovanja.

Monstrum koji ju je kupio čak je primoravao da mu liže med sa stopala. Ali Naida nije izgubila svoj duh.

Jednog dana, odlučila je da pobegne. Međutim, nesreća je i dalje nije napuštala - monsturm ju je uhvatio, a onda silovao zajedno sa svojih šest čuvara. To nije bio kraj - Nadiu su, kao nekakav predmet, bez milosti i dalje koristila čudovišta, iz dana u dan.

- Ne znaš ko će sledeće da otvori vrata i napadne te, niti da li če sutra biti još gore i šta će ti se desiti - piše u svojim memoarima Nadia.

Najzad, jednog dana se sreća osmešila Nadii - monstrum je ostavio otključana vrata, i ona je uspela da pobegne kod komšija - koji su bili njeni spasioci. Oni su je prokrijumčarili van teritorije koju je kontrolisao ISIS.

Naida je zatim završila u Duhoku, izbegličkom kampu na severu Iraka. Tako su njenu priču, toliko strašnu da je prosto neverovatna za 21. vek, čuli i zapadni novinari.

Tako je Nadia uskoro postala jedna od 1000 žrtvi rata kojoj je nemačka pokrajina Baden-Vutemberg ponudila azil. Od 2015, u Nemačkoj je pronašla novi dom.

Amal Kluni, čuvena advokatkinja za ljudska prava, postala je Naidin zastupnik u tužbi protiv generala ISIS-a, za genocid svog naroda, silovanje, i trgovinu ljudima.

Naida je pokrenula i svoju inicijativu za pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Takođe je 2017. izdala i svoje memoare " Poslednja devojka: Moja priča o ropstvu, i moja borba protiv Islamske države".

U njoj, Naida je poslala snažnu poruku:

- Želim da budem poslednja žena kojoj se ovo desilo!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.