ZAPAD STREPI OD RUSKIH HAKERA! Optužili su Putinovu tajnu službu za sajber napade širom sveta
Foto: AP

novi kgb

ZAPAD STREPI OD RUSKIH HAKERA! Optužili su Putinovu tajnu službu za sajber napade širom sveta

GRU je povezan s više imena poznatih hakerskih grupa, koje se često predstvljaju kao bliske ruskim vlastima

Objavljeno:

Britanski i australijski zvaničnici optužili su danas rusku vojnu obaveštajnu službu GRU za talas globalnih sajber napada.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je da je GRU odgovorna za "neselektivne i nesmotrene" napade na političke i sportske institucuje, na firme i medije širom sveta, pernosi agencija Frans pres.

- Ovaj način ponašanja pokazuje njihovu želju da deluju bez vodjenja računa o medjunarodnom pravu i ustanovljenim normama, da deluju s osećanjem nekažnjivosti i bez razmišljanja o posledicama - rekao je Hant u saopštenju.

Hant je rekao da je poruka Britanije jasna, da će sa svojim saveznicima otkriti i odgovoriti na "pokušaje GRU da podrije medjunarodnu stabilnost".

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) ustanovio je da su hakeri iza brojnih napada identifikovani da rade za rusku vojnu obaveštajnu službu. Britanska agencija navodi da su četiri nova napada povezana s GRU-om kao i raniji sajber napadi, prenosi agencija AP.

- Ti napadi su pogodili gradjane u brojnim zemljama, uključujući i Rusiju i "koštali nacionalne privrede milione funti" - naveo je Hant.

On je rekao da su napadi na svetsku agenciju protiv droge, na ukrajinski saobraćajni sistem, na američku predsedničku trku 2016. godine i drugi verovatno delo ruskog GRU.

Australijski premijer Skot Morison i ministarka spoljnih poslova Maris Pejn izdali su zajedničko saopštenje u kome se navodi da su se australijske obaveštajne agencije složile da je GRU odgovoran za ovu šemu zlonamerne sajber aktivnosti.

Oni su naveli da Australija nije pogodjena u velikoj meri ali da su ti sajber napadi izazvali ekonomsku štetu i poremetili civilnu infrastrukturu u drugim zemljama.

Prema britanskim vladinim izvorima GRU je povezan s više imena poznatih hakerskih grupa, koje se često predstvljaju kao bliske ruskim vlastima kao što su "Fancy Bear", "Sandworm", "Strontium", "APT 28", "CyberCaliphate", "Sofacy", "BlackEnergy Actors", razna imena koja nekad označavaju jednu istu grupu.

Britanski zvaničnici su ranije okrivili GRU za napad nervnim agensom u martu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solzberiju. Rusija odbacuje bilo kakvu umešanost u taj napad.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.