BACILI SU MOJU BEBU U SMEĆE! Trudne zatvorenice otkrivaju pakao iza rešetaka! (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić

ugrožene

BACILI SU MOJU BEBU U SMEĆE! Trudne zatvorenice otkrivaju pakao iza rešetaka! (VIDEO)

O trudnicama u zatvoru niko ne brine

Objavljeno:

Od svih užasnih stvari koje su se dogodile u životu Pamele Vin, ništa ne može da se poredi sa trenutkom kada je, posle izliva krvi, saznala da je izgubila svoju bebu koju je rodila u Klejton zatvoru u Džordžiji.

- Ležim tu, krvarim, okovana za krevet, dok su dvojica nepoznatih muškaraca među mojim nogama, koji mi govore da su bacili moju bebu u smeće. To je nešto što neću nikada zaboraviti. Nikada - priča ona za "Independet".

A da se tako nešto ne ponovi bore se senatorke Karen Bas i Mia Lov, koje žele da se donese zakon o trudnim zatvorenicama, kojima bi se njima omogućila bolja nega, a takođe bi se zabranilo stavljanje lisica i boravak u samici.

- Mislim da je užasno što u 2018. u SAD i dalje imamo takvu varvarsku praksu - rekla je Bas za "Independet".

- Već je dovoljno loše što imamo najviše ljudi u zatvorima na svetu, a kako ih tretiramo je još veća sramota za zemlju - dodaje.

Pamela Vin
Pamela Vin foto: Youtube printscreen

Pamela Vin, koja je izgubila bebu, imala je teško detinjstvo. Njena majka je bila često u zatvoru, a Pamela je prva iz porodice koja je završila srednju školu. Osuđena je 2003. godine zbog prevare zdravstvenog osiguranja.

Kada je saznala da je trudna 2008. godine, nisu joj obezbedili ni lekove i adekvatnu ishranu. Dok su je vodili na saslušanja, uvek bi je imobilisali lisicama - što je praksa koju su osudili svi vodeći američki ginekološki instituti.

Tokom jednog izleta napolje, kada je iskoračila iz kombija, zbog lisica na nogama je pala i povredila se. Te noći je primetila krv na svom donjem vešu.

Vin tvrdi da su prošli dani dok je nije pregledao zatvorski doktor, a da je trebalo 12 nedelja kako bi dobila šansu da je pregledaju stručnjaci u "spoljnem svetu".

Jedne noći, dok je još čekala rezulatate ultrazvuka, Vin je osetila izliv krvi iz vagine, a onda su počeli i užasni bolovi u materici. Dok su došli lekari, bilo je prekasno. U ambulanti su joj rekli da je dete izgubila u ćeliji. Rekli su joj da su njen fetus bacili u smeće.

- To je najgori trenutak mog života, kada sam čula da su moju bebu bacili u smeće. Moja beba, nešto što je bilo deo mene, odbačeno tek tako... Osećam prazninu - priča Vin.

Procenjuje se da se godišnje oko 2000 žena porodi u zatvorima SAD. Sve je više zatvorenica, zbog prekršaja sa drogom ili nemogućnosti da plate kauciju. Od 1980 do 2016 je broj ženskih zatvorenika povećao za 700%.

Senatorka Bas je rekla da je čula mnogo slučajeva poput Vininog. U zatvorima se ženama uopšte ne obezbeđuje prenatalna nega.Takođe ne postoji adekvatna ishrana za njih, pa im često daju duple porcije onoga što već jedu.

Njen zakon će ustanoviti standarde prema kojima mora da se postupa prema zatvorenicama i njihovim bebama.

Bas, demokrata, i Lov, republikanka, udružile su se i okupile još 50 senatorki da podrže zakon.

Vin je takođe konsultovana u stvaranju zakona.

- Ko zna koliko ima žena koje prolaze kroz nešto i gore od onoga što sam ja prošla, a niko ne zna za to - zaključuje Vin.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Independet.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.