TROJE NAUČNIKA OSVOJILO NOBELA ZA HEMIJU: Doprineli su boljem razumevanju EVOLUCIJE!
Foto: Reuter

oskar nauke

TROJE NAUČNIKA OSVOJILO NOBELA ZA HEMIJU: Doprineli su boljem razumevanju EVOLUCIJE!

Osim prestiža, nagrada donosi i devet miliona švedskih kruna

Objavljeno:

Nobelovu nagradu za hemiju danas su dobili dobili Fransis H. Arnold, Džordž P. Smit i Sir Gregori P. Vinter za svoj doprinos razumevanju evolucije.

U toku je nedelja proglašavanja dobitnika ove prestižne nagrade u više oblasti.

Nobelovu nagradu za medicinu su dobili Džejms P. Alison and Tasuku Honjo koji su razvili posebnu imunoterapiju za lečenje raka, a za fiziku Amerikanac Arhur Aškin, Francuz Žerard Moro i Kanađanka Dona Strikland.

U petak će se objaviti dobitnik nagrade za mir, a u ponedjeljak 8.oktobra za ekonomiju. Osim prestiža, nagrada donosi i devet miliona švedskih kruna. Svečano uručenje je po tradiciji 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Laureate određuje pedesetoročlano veće Karolinškog instituta u Stokholmu, a Akademija je u maju objavila da ove godine neće objaviti laureat za književnost nakon što je seksualni skandal otkrio duboke podele među članovima odbora za dodelu.

Odluka je usledila zbog manjka poverenja javnosti u instituciju, objašnjeno je. Odluka da se preskoči godina u dodeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949.

Američki pisac Vilijam Fokner svoju je nagradu za tu godinu primio iduće godine. Tako bi i 2019. trebalo da budu proglašena dva dobitnika nagrade za književnost.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.