VELIKA TRAMPOVA POBEDA: Potpisao sporazum sa Kanadom i Meksikom vredan 1200 MILIJARDI DOLARA!
Foto: EPA/NEIL HALL / POOL

nafta sporazum

VELIKA TRAMPOVA POBEDA: Potpisao sporazum sa Kanadom i Meksikom vredan 1200 MILIJARDI DOLARA!

Tramp je privoleo Kanadu i Meksiko da prihvate ograničenja u trgovini sa svojim glavnim izvoznim partnerom

Objavljeno:

Sjedinjene Države i Kanada su u poslednjem trenutku postigle dogovor o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) u nedelju, spasivši trilateralni pakt s Meksikom vredan 1.200 milijardi dolara koji je bio blizu kolapsa nakon gotovo četvrt veka.

Agencija Rojters ocenjuje da je ovo velika pobeda agende predsednika SAD Donalda Trampa za reformu ere slobodne globalne trgovine, koju mnogi vezuju za potpisivanje ovog sporazuma 1994. godine, dodajući da je Tramp privoleo Kanadu i Meksiko da prihvate ograničenja u trgovini sa svojim glavnim izvoznim partnerom.

Trampov osnovni cilj prepravljanja NAFTA-e bio je da smanji trgovinski deficit SAD-a, što pokušava da ostvari i sa Kinom uvodeći carine na stotine milijardi dolara vredne uvozne proizvode iz tog azijskog džina.

Mada novi sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) izbegava tarife, on će svetskim proizvođačima automobila otežati da prave jeftinija vozila u Meksiku, a takođe ima za cilj i otvaranje više radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Otkako su pre više od godinu dana počeli pregovori, bilo je jasno da će Kanada i Meksiko morati da naprave ustupke zbog Trampovih pretnji raskidanjem NAFTA-e, navodi Rojters i dodaje da je u nedelju nastupilo olakšanje u obe zemlje zato što je sporazum u velikoj meri netaknut i što lanci snabdevanja nisu razbijeni.

- Ovo je dobar dan za Kanadu - rekao je premijer DŽastin Trudo novinarima kasno sinoć nakon sednice vlade na kojoj se razgovaralo o sporazumu, koji je izazvao skok na globalnim finansijskim tržištima.

U zajedničkom saopštenju, Kanada i SAD su navele da će "rezultat sporazuma biti slobodnija tržišta, lakša trgovina i snažan ekonomski rast u našem regionu".

Pregovarači su radili kao raspamećeni pre isteka ponoći po američkom vremenu (4:00 h po GMT), do kada je bio utvrđen rok za rešavanje razlika, pri čemu su obe strane načinle ustupke kako bi "zapečatili" sporazum.

SAD i Meksiko su u avgustu već postigli bilateralni dogovor.

- Ovo je velika pobeda za predsednika i potvrda njegove strategije u oblasti međunarodne trgovine- rekao je novinarima viši zvaničnik američke administracije. Tramp je odobrio dogovor s Kanadom, navodi britanska agencija pozivajući se na jedan izvor upoznat sa odlukom.

Američki zvaničnici nameravaju da potpišu sporazum s Kanadom i Meksikom krajem novembra, nakon čega će on biti podnet Kongresu SAD-a na usvajanje.

Prema sporazumu, Kanada je pristala da dozvoli američkim farmerima ulazak na oko 3,5 odsto domaćeg tržišta mlečnih proizvoda vrednog približno 16 milijardi dolara godišnje. Mada kanadski izvori kažu da je njihova vlada spremna da ponudi naknadu domaćim proizvođačima zbog tog ustupka, farmeri su reagovali ljutito.

Sporazumom se takođe predviđa povećanje proizvodnje delova za automobile u oblastima u Severnoj Americi, koja će se plaćati najmanje 16 dolara po satu, a ta stavka ima za cilj prebacivanje radnih mesta iz Meksika.

Kanada i Meksiko su prihvatili kvotu od 2,6 miliona putničkih vozila koji bi se izvozili u Sjedinjene Države u slučaju da Tramp uvede 25-procentne tarife na globalni uvoz vozila na osnovu "zaštite nacionalne bezbednosti".

Ta kvota će omogućiti značajan rast bescarinskog izvoza automobila iz Kanade, čiji je sadašnji nivo proizvodnje oko dva miliona jedinica, i zaštiti kanadske fabrike. Kvota takođe nadmašuje 1,8 miliona automobila i SUV vozila, koliko je Meksiko isporučio prošle godine severnom susedu.

Međutim, novim sporazumom nije rešeno pitanje američkih tarifa na izvoz kanadskog čelika i aluminijuma.

Vest o postizanju sporazuma je oduševila finansijska tržišta koja su mesecima bila uznemirena zbog potencijalne ekonomske štete u slučaju fijaska NAFTA-e. Indeksi fjučersa na američkoj berzi su porasli, pri čemu je indek S&P 500 zabeležio rast za više od 0,5 odsto, što nagoveštava da će na današejm otvaranju trgovanja glavni indeks biti blizu rekorda.

Kanadski dolar je skočio na najviši nivo od maja prema američkom dolaru, ojačavši za oko 0,5 posto. Meksički pezo je u dobitku za 0,8 posto prema američkom dolaru, što je njegov najviši nivo od početka avgusta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.