OPASNOST SA SREDOZEMLJA: Na Mediteranu se formira OGROMAN CIKLON, kakav nije viđen godinama!
Foto: Severe Weather Europe

tropska oluja

OPASNOST SA SREDOZEMLJA: Na Mediteranu se formira OGROMAN CIKLON, kakav nije viđen godinama!

Grčka i Turska su na udaru

Objavljeno:

Nad Jonskim morem razvija se ciklon nalik na tropsku oluju koja bi se do subote mogla pretvoriti u najsnažniji zabeleženi mediteranskiuragan, odnosno mediken (medicane) kategorije 2.

Severe Weather Europe na svojoj internet stranici u četvrtak piše da svi modeli potvrđuju rađanje uragana koji bi se mogao formirati krajem četvrtka ili u petak ujutro.

Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao udariti u obale Grčke, uključujući i ostrvo Krit, zatim tokom nedelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Stranica ističe da model Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ukazuje na formiranje dubokog ciklona u Jonskom moru u subotu, kao i da se on podudara s drugim modelima.

- Tačan položaj tek treba definisati, međutim, postoji poprilično opšte slaganje da se mediken formira - piše Severe Weather Europe.

Dodaje da formiranje uragana u Jonskom moru potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s time da poslednji ukazuje na agresivnije i brže vetrove koji bi se sredinom subotnjeg poslepodneva približili grčkim obalama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.