ISPRAVKA: Vest o lažnoj lutki koju kriminalci koriste na putevima je LAŽNA
Foto: Liveleak

demantovano

ISPRAVKA: Vest o lažnoj lutki koju kriminalci koriste na putevima je LAŽNA

Ova vest je označena kao lažna

Objavljeno: 11:41h

Portal Espreso je 26. septrembra 2018. godine objavio vest o "kriminalcima, koji smišljaju razne načine da dođu do svog plena", i "33-ogodišnjoj medicinskoj sestri koja je, vraćajući se sa posla oko pola 2 ujutru, videla na ulici dete kako sedi".

Ona je navodno "videla da je reč o lutki, zaustavila auto kako bi pogledala dete i ostala u kolima, a u tom momentu, pojavili su se razbojnici koji su se krili iza drveta." Oni su navodno "imali motke pomoću kojih su hteli da provale i ukradu joj automobil, ali je on bio automatski zaključan".

Dalje je navedeno da je "žena dodala gas, prešla preko lutke i istog momenta pozvala policiju", i da su u SAD mnogi ovako ostali bez automobila.

Ovo je prava istina o ovoj objavi, koju je objavio portal Raskrinkavanje.ba:

"Godinama internetom kruži upozorenje o lažnoj lutki na cesti koju kradljivci automobila navodno koriste kao trik pri krađi. Iz FUP-a i MUP-a KS su nam rekli kako nisu upoznati sa opisanim slučajevima, niti su isti ikada zabilježeni. Cijela vijest zapravo je potekla iz SAD-a, međutim istraga je nakon prijave navodog pokušaja krađe ustanovila da je u pitanju bila dječija igra. Taj dio priče, već 3 godine ne možemo pronaći na desetinama portala koji i dalje prenose “upozorenje policije”, ne navodeći pritom koje policije.

Kako je nastao ovaj članak?

Pretragom fotografije lutke iz članka portala “Likemag”, ustanovili smo da ista vijest luta internetom na engleskom jeziku od januara 2017.

U samoj priči, kako na regionalnim tako i stranim portalima, zapravo nedostaje dio informacija koji je ključan za razumijevanje svega što se desilo. 33-godišnjakinja zaista postoji. Iako to niko od regionalnih portala nije pomenuo, opisani slučaj koji je prijavljen se desio u državi North Carolina, SAD, 22. januara 2017. Tri dana kasnije, na zvaničnoj web stranici lokalne policijske stanice, objavljeno je saopštenje povodom događaja koji je prijavljen.

Međutim, nakon što je istraga završena, utvrđeno je kako nije bio u pitanju pokušaj krađe kako je to prijavljeno, o čemu su pisali mnogi, a o čemu je i policija koja je objavila prvobitno saopštenje - objavila nastavak.

Kada su policajci istražili područje, zaplijenili su lutku, koja je izgrađena od plastične glave i dječje odjeće. U četvrtak, šerifovo odeljenje je saopštilo da su locirali tri maloljetnika - u dobi od 10, 14 i 17 godina - koji su odgovorni za postavljanje lutke.

Barem je jedan od njih priznao istražiteljima da je lutka trebala biti “podvala”. "Maloljetnici su objasnili da su postavili lutku u nadi da će je neko pregaziti i pomisliti da su pregazili stvarnu osobu".

U pitanju je, dakle, bila dečija igra. Regionalni portali su izostavili vreme i mjesto radnje, ime glavnog aktera, ali i najbitnije - nastavak priče koji je dao objašnjenje šta se zapravo desilo. Iako su sve informacije o ovom slučaju javne i dostupne još od januara 2017 - to nije sprečilo portale da prenose lažnu vest o navodnom pokušaju krađe automobila."

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Like Mag)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.