UMESTO PROTEZA NOSI KONZERVE: Ovo je najtužnija devojčica na svetu (FOTO)
Foto: Reuter

SRCE DA VAM PREPUKNE

UMESTO PROTEZA NOSI KONZERVE: Ovo je najtužnija devojčica na svetu (FOTO)

Volja za preživljavanjem spasila je milione sirijskih izbeglica, posebno dece

Objavljeno:

Neverovatna želja za preživljavanjem obeležila je život malene Maye Merhi rođene bez nogu. Za nju i njenu porodicu taj fizički nedostatak nije bio nesavladiva prepreka već pravi izazov. I prilika da njen otac ostvari svoj san. Osmogodišnja Maya izbegličkim kampom u severnom delu Sirije hodala je zahvaljujući protezi koju je napravio njen otac od konzervi tune. Nekoliko slučajnih fotografija koje su zahvaljujući društvenim mrežama obišle svet devojčicu su dovele u Tursku gde je i konačno dobila svoje 'prave' noge.

foto: Profimedia

Njen otac Mohammed Merhi, koji boluje od istog poremećaja kao i ona, stanja koje se naziva kongenitalna amputacija, pobegao je iz Alepa i sa svojom suprugom i šestero dece utočište pronašao u kampu u Idlibu. Životna situacija njega i njegove porodice posebno je bila teška za njihovu decu, a posebno za Mayu. Poput njenog oca lako se mogla kretati puzajući, no nedavna operacija koju je imala dodatno je smanjila njene udove i onemogućila joj čak i puzanje. Nakon toga celi dan provodila je sedeći u šatoru.

foto: Reuter

"Nije mogla hodati pa smo joj morali napraviti nešto kako bi je zaštitilo od zemlje", rekao je govoreći o improviziranim nogama koje je za nju napravio od raznih tuba i starih konzervi tune. Kaže kako je konzerve tune upotrebio jer se plastične cevi nisu pokazale dovoljno otpornima u doticaj sa tlom.

foto: Reuter

Otac je pažljivu brigu vodio o njenoj ručno napravljenoj protezi, i plastične cevi menjao jednom mesečno, a konzerve jednom nedeljno.

foto: Reuter

Lekari veruju kako će devojčica moći u potpunosti hodati koristeći svoje protetske noge, upravo zahvaljujući velikoj odlučnosti njenog oca. Njegova proteza, ručni rad, devojčicu je zapravo naučila hodati, a time olakšala posao lekarima.

"Učinio je sve što je moguće kako bi devojčica hodala. Niko ne bi pomislio kako će moći hodati s nogama napravljenima od konzervi", rekao je stručnjak za protetiku Mehmet Zeki Culcu.

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.