ASANŽ ZAMALO POBEGAO IZ EKVADORSKE AMBASADE! Pomagali su mu Rusi, ovako je izgledao PLAN!
Foto: EPA

GARDIJAN OTKRIVA

ASANŽ ZAMALO POBEGAO IZ EKVADORSKE AMBASADE! Pomagali su mu Rusi, ovako je izgledao PLAN!

Operacija Asanžovog bekstva bila je planirana za Božić 2017. godine, tvrde izvori "Gardijana"

Objavljeno: 13:56h

Ruske diplomate imale su tajne pregovore u Londonu prošle godine sa ljudima koji su bliski Džulijanu Asanžu, sa ciljem da mu pomognu da pobegne iz Velike Britanije,saznaje Gardijan.

Plan je bio sledeći: osnivača Vikiliksa trebalo je da u diplomatskom automobilu izvedu iz abasade Ekvadora u Londonu, i da ga transportuju u drugu zemlju.

Konačna destinacija bi bila Rusija, odakle Asanža ne bi mogli da izruče Velikoj Britaniji. Plan je ipak obustavljen jer je bio previše rizičan.

Operacija Asanžovog bekstva bila je planirana za Božić 2017. godine, tvrde izvori "Gardijana", a bila je povezana sa neuspešnim pokušajem Ekvadora da Asanžu dodeli diplomatski status.

Ove informacije podižu nova pitanja o povezanosti Asanža i Kremlja. Osnivač "Vikiliksa" je takođe centralna figura istrage koju SAD sprovodi o umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Robert Mjuler, koji vodi tu istragu, u julu je podneo više krivičnih prijava protiv Rusa koji su članovi organizacije GRU. Navodno su oni hakovali mejlove Hilari Klinton, i poslali ih Vikiliksu. Okolnosti njihove "razmene" se još uvek istražuju. Vikiliks je objavio 50.000 dokumenata koje je dobio od ruskih hakera.

Asanž je demantovao da je mejlove dobio od hakera.

Posrednik između ruskih diplomata i Asanža na planu njegovog bekstva bio je Fidel Navaerz. On je "Gardijanu" demantovao da je bio umeštan u tu operaciju.

Navarez je rekao da je rusku ambasadu posetio samo 2 puta ove godine, i da je pristustvovao javnom sastanku na kojem je bilo još 20, 30 diplomata iz raznih delova sveta. On tvrdi da se tu diskutovalo o trovanju Sergeja Skripalja.

Četiri nezavisna izvora rekla su "Gardijanu" da je Moskva ponudila Asanžu da živi u Rusiji, i da je u tim pregovorima posredovao ruski biznismen.

Razmatrana je i mogućnost da se Asanž brodom preseli u Ekvador.

Navarez je igrao ulogu i u bezbednom transportovanju Edvarda Snoudena nakon što je otkrio velike tajne NSA. Organizovao mu je put iz Hong Konga u Moskvu, gde je zatražio azil. Tada je tadašnji predsednik Ekvadora rekao da je Navarez delovaobez znanja ekvadorske vlade.

Asanžovo bekstvo je obustavljeno samo nekoliko dana pre Božića. Romi Valjeho, šef ekvadorske bezbednosne službe, tada je doputovao da bi nadgledao bekstvo, ali se vratio u domovinu kada je otkazano.

U februaru je Valjeho dao otkaz, i sada se nalazi u Nikaragvi.

Fidel Navarez
Fidel Navarez foto: Youtube printscreen

Novi predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da želi da Asanž napusti ambasadu. Njemu su već ukinuli pristup internetu i ograničili su mu broj poseta.

Asanžova advokatica Melinda Tejlor rekla je da je zabrinuta zbog toga:

- Mislim da je šokantno što je Asanž arbirtarno pritvoren već 8 godina zbog objavljivanja dokaza o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava. Velika Britanija bi mogla da okonča ovu situaciju već sada, tako što bi Asanžu dala garanciju da ga neće izručiti SAD.

Upravo zbog toga što mu Britanija nije dala diplomatski imunitet, Asanžovo bekstvo je bilo prerizično.

Asanž je i ranije pokušao da dobije rusku vizu, ali nije uspeo. On je od 2012. godine u ekvadorskoj ambasadi, nakon što su ga dve žene optužile za seksualni napad. Optužbe su kasnije odbačene.

SAD će tražiti njegovo izručenje ako napusti ambasadu, pošto je 2017. godine objavio poverljive CIA dokumente.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Theguardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.