GRAD BEZ AUTOMOBILA: Ukinuli su saobraćaj, a BENEFITI SU BROJNI!
Foto: Printscreen/youtube

genijalno!

GRAD BEZ AUTOMOBILA: Ukinuli su saobraćaj, a BENEFITI SU BROJNI!

Ono što čujete na ulicama jeste cvrkutanje ptica, lagano miješanje čaja i šolja sa kafom u kafićima i zvuk ljudskih glasova

Objavljeno: 23:31h

Stanovnici Pontevedre u Španiji nemaju potrebu da viču na ulicama. Žive bez saobraćajne buke i sirena automobila, buke motora i škripanja starih automobila. U ovom gradiću automobili su zabranjeni.

Ono što čujete na ulicama jeste cvrkutanje ptica, lagano miješanje čaja i šolja sa kafom u kafićima i zvuk ljudskih glasova. Učitelji prolaze kroz gradić sa đacima bez brige da će nekoga od njih udariti automobil.

"Slušajte", kaže gradonačelnik, otvarajući prozore svoje kancelarije. Sa ulice dopiru isprepletene konverzacije ljudi.

"Pre nego što sam postao gradonačelnik, 14.000 automobila je prolazilo kroz ovaj gradić svaki dan. Bilo je više automobila nego ljudi."

Migel Anćo Fernandez Lores je gradonačelnik galicijskog grada od 1999 godine. Njegova filozofija je jednostavna: činjenica da posedujete automobil vam ne daje za pravo da zauzimate javni prostor.

"Dešava se da penzioneri ili mala deca ne mogu da koristite ulicu od parkiranih automobila. Kako je moguće da privatni posed – zauzima javni posed?“, kaže Lores.

Benefiti su brojni. Na istim ulicama na kojima je od 1996. do 2006. umrlo 30 ljudi, samo je troje umrlo u narednih deset godina, a niko od 2009.

Nivo CO2 je pao za 70 odsto, a automobili su zamenjeni biciklima ili pešacima. I dok drugi gradovi polako propadaju, Pontevedra je dobila 12.000 novih stanovnika.

"Grad je savršene veličine za pešačenje. Možete preći čitav grad u roku od 25 minuta. Dosta je stvari koje možete kritikovati, ali ne postoji ništa što bi vas nateralo da kritikujete ovaj model", kaže lokalni arhitekta Rohelio Karbaljo Soler.

"Živeo sam u Madridu i mnogim drugim mestima, ali za mene je ovo raj. Čak i ako pada kiša, pešačim svuda. I isti oni obućari koji su se žalili na ovaj sistem, su ti koji su održali svoje biznise uprkos krizi. Takođe je super mesto za porodični život i odgajanje dece", kazao je Rakel Garsija.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.