AMERIKA U PANICI, STRAHOVITI URAGAN DOLAZI: Formirale se kolone automobila na ISTOČNOJ OBALI!
Foto: Fonet

zatišje pred uragan

AMERIKA U PANICI, STRAHOVITI URAGAN DOLAZI: Formirale se kolone automobila na ISTOČNOJ OBALI!

Duge kolone automobila formirale su se na putevima istočne obale Sedinjenih Država

Objavljeno:

Zatišje pred oluju.Sve do sada nisam verovao u tu izreku, a ne bih hteo niti da se iko drugi upozna s njom u ovakvoj situaciji, govori Antonio (24) iz Zagreba na studentskoj razmeni u Majrt Bič u Južnoj Karolini.

Duge kolone automobila formirale su se na putevima istočne obale Sedinjenih Država gde je stanovništvo počelo evakuaciju prema unutrašnjosti prie naleta uragana Florence, možda jednog od najkatastrofalnijih s izuzetno snažnim vetrovima i pljuskovima.

Nekoliko autoputeva Severne i Južne Karoline je u sklopu evakuacije prebačeno na jedan smer kojim se očekuje kretanje više od milionn ipo ljudi. Uragan Florence 4. kategorije po Saffir-Simpson skali od 5, uz vetrove koji pušu brzinom do 215 km/h preti najviše tim dvema državama i Virdžiniji, prema Središnjem nacionalnom centru za uragane (NHC).

Uragan Florence se kreće prema zapadu i severozapadu brzinom od 28 km/h i u četvrtak bi trebao zahvatiti američke obale.

- Svi su spremni - umirivao je američki predsednik Donald Tramp i jamčio da su vlasti u "potpunosti pripremljene".

U Čarlstonu su neki ignorisali poziv na evakuaciju dok je sunce obasjavalo veliki turistički grad Južne Karoline u kojem su zatvoreni brojni restorani i dućani.

Bolničarka Desir Tajlor će ostati u svom stanu u predgrađu, a mnogi drugi stanovnici su odlučili da odu. Majkl Kenedi, inženjer koji radi u Boingu je rekao da tokom dana odlazi u Atlantu gde mu žive roditelji.

Trgovačke lance je stanovništvo opustošilo stvarajući zalihe vode, hrane i osnovnih proizvoda.

Guverner Severne Karoline Roj Cuper je rekao da je Florence 'istorijski" uragan koji se doživljava jednom u životu' i pozvao stanovništvo da odmah ode.

- Očekujemo jaki udar, područje od Južne Karoline do Virdžinije će biti na punom udaru - rekao je sekretar Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama Jefri Bajard.

Nakon tri obalne države i Vašingtonje takođe je proglasio vanredno stanje i strahuje od jakih padavina.

- Florence se preslaguje i raste - naveo je Središnji centar za uragane u 14 sati po lokalnom vremenu i upozorio na moguć porast voda na obalama Severne i Južne Karoline i na poplave.

NHC je pozvao na "najveći oprez" jer većinu smrtnih stradanja toekom uragana izazivaju poplave.

Zagrepčanin iz Južne Karoline: Dućani su prazni, a na ulicama pustoš.

- Zatišje pred oluju... Sve do sada nisam verovao u tu izreku, a ne bih hteo niti da se iko drugi upozna s njom u ovakvoj situaciji - govori Antonio (24) iz Zagreba na studentskoj razmjeni u Mirti Biču u Južnoj Karolini koja će se kroz koji dan upoznati s uraganom četvrtog stupnja Florenceom.

- Čitavo ljeto u Karolini je duvao vetar, no sada, kao da je stalo. Drveće se ne miče, valova praktički i nema. Neke stvari poput nabavke hrane nisu se promenile, namirnice u trgovinama su skoro pa nestale, ostalo je svega par komada suvoga mesa koje trgovački centri daju po suludo niskim cenama samo da se ljudi opskrbe, te one najskuplje bočice vode. Na parkiralištima, kao i na policama, pustoš... tek poneki auto parkiran ispred zagrađene kuće - navodi mladi student.

No ipak, u neuobičajenim situacijama neke stvari se menjnjaju. On koji je trebao s cimerom da pobegne s ostalima prema planinama, možda ipak ostane u drvenoj kući kraj plaže, kaže nasreću barem nije ona 'kartonska'.

Ako oluja skrene prema severu sve bi trebalo biti u redu. No skrivanje u podrumu nikako nije opcija. Meteorolozi najavljuju da će uragan doneti i do metar vode na ulice, stoga očekuje se da će svi podrumi i prizemlja biti poplavljeni. Neke komšije su ostali u svojim kućama, kažu strah ih je da ih ne opljačkaju. Očistili su svoja oružja, opskrbili se hranom i vodom i čekaju da najgore prođe.

Od strahovitog uragana petog stupnja Irme, koji je zahvatio Floridu, prošlo je gotovo godinu dana. Sad istočnoj američkoj obali prijeti uragan Florence, trenutačno četvrti stupanj po jakosti, no postoji šansa da se vrlo brzo razvije u najjači peti.

Opasni plimni valovi, poplave i kiša

Guverneri Virdžinije i i Južne Karoline izdali su nalog za evakuaciju milijun stanovnika uz obale tih saveznih država.

- Ovo je ozbiljna oluja i pogodiće celu državu - rekao je guverner Virdžinije Ralph Northam. Očekuje se da će Florence, s vetrovima koji trenutno duvaju od 200 km/h, ojačati kada u četvrtak stigne do kopna.

Guverner Severne Karoline Roh Cuper izjavio je na konferenciji za novinare da ta savezna država “očekuje najgore”. Severna i Južna Karolina, Virdžinija i Marilend proglasili su izvanredno stanje.

Jako smo uplašeni, svesni smo da s ovim nema igre - rekla je Dženifer Ostervik iz Holden Biča.

Stručnjaci upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, posebno ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.