MAĐARSKA NA UDARU EU: Orbanu zameraju politiku prema migrantima, on spremio odgovor na 100 strana!
Foto: Reuters

traže kazne

MAĐARSKA NA UDARU EU: Orbanu zameraju politiku prema migrantima, on spremio odgovor na 100 strana!

Navodi se da je evroskeptični Orban reizabran na izborima u prvoj polovini ove godine nakon kampanje koja se zasnivala na antiimigrantskoj platformi

Objavljeno:

U Evropskom parlamentu danas se održava rasprava o "disciplinovanju" Mađarske zbog antimigranstske politike, a očekuje se da će se tokom debate mađarski premijer Viktor Orban lično suprotstaviti stavovima evroposlanika pošto je spremio dosije kontraargumenata na 100 strana, navodi "Bi-Bi-Si".

Rasprava o Mađarskoj dolazi samo nepunih godinu dana nakon što je Evropski parlament u decembru 2017. u odluci bez presedana, aktiviranjem člana 7, dao Poljskoj rok od tri meseca da se pozabavi pitanjima koja brinu evroposlanike, a tiču se poljskih reformi pravosuđa koje su po njima ugrozile vladavinu prava.

Izvestač "Bi-Bi-Sija" iz Brisela navodi da ipak i dalje postoji veoma malo naznaka da će biti nekakvog zaključka po tom pitanju.

Orban i njegova vladajuća stranka Fides tvrde da su mnoge od optužbi koje im na teret stavlja Evropski parlament odavno rešene.

Navodi se da je evroskeptični Orban reizabran na izborima u prvoj polovini ove godine nakon kampanje koja se zasnivala na antiimigrantskoj platformi. "Bi-Bi-Si" navodi da je za bilo kakvu disciplinsku akciju protiv Mađarske potrebna saglasnost dve trećine evroposlanika, a glasanje bi trebalo da bude održano sutra.

Ukoliko poslanici podrže pokretanje akcije protiv Budimpešte, Mađarska bi mogla da se nađe pod nadzorom Brisela, ali bi to moglo da se ispostavi kao veoma spor proces, konstatuje britanski servis.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.