SVAKO KO ŽIVI U OVOM SELU MESEČNO DOBIJA 2.200 EVRA! Počinje veliki socijalni EKSPERIMENT, da li biste i vi želeli ovde da živite?
Foto: Wikipedia

Besplatan život

SVAKO KO ŽIVI U OVOM SELU MESEČNO DOBIJA 2.200 EVRA! Počinje veliki socijalni EKSPERIMENT, da li biste i vi želeli ovde da živite?

Rajnau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka

Objavljeno:

Sve je prihvaćenija ideja "osnovnog dohotka", svote novca za sve građane bez ikakve obaveze. Sada je i većina stanovnika švajcarskog sela Rajnau prihvatila eksperiment, piše Bloomberg.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Nemačkom dobiti džeparac od oko 2.200 evra, bez ikakvih obaveza i pitanja šta će napraviti s tim novcem.

No, iako se to nama čini kao ogromna suma, u Švajcarskoj zapravo vredi malo. Za poređenje, blagajnica koje je tek počela da radi u švajcarskom gradu Bazel zarađuje oko 3.300 evra.

Rajnau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sada planiraju da pokrenu crowdfunding kampanju za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.

Švajcarska je, inače, pre dve godine pokušala da uvede državnu stipendiju bez ikakvih uslova, ali ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova. Ideja osnovnog dohotka, bez ikakvih obaveza, postoji već nekoliko vekova, ali tek je u poslednje vreme dobila na većoj važnosti. Podržavaju je Mark Zakerberg i Ilon Mask jer je to, u neku ruku, njihovo izvinjenje onima koju su zbog tehnološkog napretka ostali bez posla i prihoda.

Osnovni dohodak isprobale su Finska i Kanada, a zagovara ga i italijanska populistička vlada.

- Teško je reći ne besplatnom novcu – zaključuje Bloomberg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.