STRAH JE ZAVLADAO IDLIBOM! Dok svetske sile upozoravaju na HEMIJSKI NAPAD, stanovništvo već nema lekove!
Foto: Reuter

rat u siriji

STRAH JE ZAVLADAO IDLIBOM! Dok svetske sile upozoravaju na HEMIJSKI NAPAD, stanovništvo već nema lekove!

Situacija u zdravstvu toliko loša da neki pacijenti često pronalaze lekove kojima je istekao rok trajanja, dok lekari nemaju opremu ni osnovna sredstva za lečenje bolesnika...

Objavljeno:

Strah je veliki u stanovništvu u sirijskoj provinciji Idlib gde se sirijske snage pripremaju da preuzmu tu oblasti od pobunjenika, izjavio je danas načelnik zdravstvene službe u Idlibu.

- Bojim se da bi u Idlibu mogla da bude najveća katastrofa od početka rata - rekao je Frans presu Munzer el Halili koji se nalazi u Ženevi da pozove diplomate i zvaničnike UN da reaguju kako bi se izbegla katastrofa.

U Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, živi skoro tri miliona ljudi, od kojih nekoliko desetina hiljada pobunjenika. Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada najavile su mogućnost skorašnje ofanzive u toj provinciji na severozapadu zemlje.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da su ruski avioni danas sproveli jedno od najintenzivnijih bombardovanja te oblasti.

UN strahuju da bi ofanziva proterala oko 800.000 ljudi iz Idliba.

Halil, hirurg po struci, rekao je da vlada veliki strah u stanovništvu i da je povećana stopa samoubistava dodajući da je situacija u zdravstvu toliko loša da neki pacijenti često pronalaze lekove kojima je istekao rok trajanja, dok lekari nemaju opremu ni osnovna sredstva za lečenje bolesnika.

U sirijskom ratu započetom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa, poginulo je više od 350.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbeglo u susedne države.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.