KO JE KRTICA U BELOJ KUĆI? Analiza KOLUMNE koja je digla Ameriku na noge ukazuje na TRAMPOVOG NAJBLIŽEG SARADNIKA!
Foto: Profimedia / Reuters

izdaja na kapitol hilu

KO JE KRTICA U BELOJ KUĆI? Analiza KOLUMNE koja je digla Ameriku na noge ukazuje na TRAMPOVOG NAJBLIŽEG SARADNIKA!

Poseban "stil pisanja" može nam pomoći da indetifikujemo autora određenog teksta na osnovu samo jednog pasusa. Međutim - šta se događa kada autor ne želi da ga otkriju?

Objavljeno:

Svi mi imamo specifičan način na koji pišemo i govorimo.

Poseban "stil pisanja" može nam pomoći da indetifikujemo autora određenog teksta na osnovu samo jednog pasusa. Međutim - šta se događa kada autor ne želi da ga otkriju?

Upravo to se može reći za autora kolumne koja je zapalila Ameriku - nepoznati zvaničnik Trampove administracije u "Njujork Tajmsu" objavio je tekst žestokih kritika upućenih predsedniku SAD.

Kolumna je nazvana bombastično "Ja sam deo otpora protiv Trampa", a u njoj se navodi kako brojni saradnici predsednika rade njemu iza leđa kako bi spasili Ameriku od propasti koje bi donele Trampove "loše odluke".

Sada su se pojavila brojna nagađanja o tome ko je napisao kolumnu, a BBC je objavio zanimljivu analizu na osnovu samog jezika u tekstu.

Kako BBC piše, u pitanju su puka nagađanja, tako da sve treba uzeti sa dozom skepse.

Korak prvi: Metodologija

BBC je odlučio da iskoristi posebni softver koji razotkriva posebne "stilske pečate" u pisanju određene ličnosti.

Dakle, pošto znaju da je tekst napisao neko iz Bele kuće, uporedili su ga sa nekoliko saopštenja različitih zvaničnika. Ali, tu su bili uključena samo saopštenja koja su unapred pripremana, ne govori "sa lica mesta".

Korak drugi: napomene

BBC upozorava da se u obzir moraju uzeti sledeće napomene, kojih ima dosta:

- "Njujork tajms" navodi da je tekst napisao "visoki zvaničnik" - a visoki zvaničnci uglavnom ne izdaju saopštenja, već rade iza kulisa

- Takođe, dosta saopštenja ne pišu sami zvaničnici, već njihovo osoblje

- Ipak, urednik kolumna na BBC-iju Džejms Dao rekao je da je tekst veoma dobro napisan.

- Bio sam veoma impresioniran jasnoćom napisanih reči i emotivnim efektom koje su imale - kaže on, implicirajući na to da ovo nije napisao tek neki član osoblja.

- Moguće je i da je sam "Njujork tajms" odlučio da izbaci prepoznatljive stilske pečate autora kako bi ga zaštitio

- Ne zna se ni da li je u pitanju žensko ili muško - u tvitu "Njujork tajmsa" piše da je to "on" - ali je list kasnije objasnio da osoba koja je napisala tvit ne zna indetitet autora kolumne

- BBC naglašava da su imali mali uzorak dostupnih saopštenja i da njihov metod nikako nije naučan

Korak treći: zaključak

Softver koji je BBC koristio prepoznaje koliko često autor koristi određene reči, da li koriste retke izraze, na koji način koriste znake interpukcije, koliko su dugačke reči i rečenice.

U poređenju sa saopštenjima koje su uporedili sa kolumnom iz "Njujork tajmsa", zaključuje se da tekst ima upečatljiv stil (ali je moguće da je tekst nakadno uređivan).

Za početak, broj reči u rečenici je značajno manji nego u saopštenjima: u proseku 19,3 reči.

Poređenja radi, saopštenja zvaničnice za medije Sare Sanders imaju 31 reč, a Trampova 30.

Postoji samo jedna osoba u Trampovoj administraciji čiji stil pisanja uključuje uvek kraće rečenice.

Njegovo ime je Majkl Ričard Pens - on je potpresednik Sjedinjenih Američkih Država, ali je demantovao tvrdnje da je on napisao tekst.

Majkl Pens
Majkl Pens foto: EPA/Airman 1st Class Matthew Gilmore

Ali, dokazi tvrde suprotno: njegova izjava o Džonu Mekejnu imala je tek 17, 4 reči u rečenici, izjava na konvencije Američkih legija 17,6, i izjava iz Hjustona 19, 7.

Takođe, u tekstu je upotrebljena reč "severnjača" koju Pens često koristi.

Moguće da je da Pensu neko drugi piše govore - zato je BBC ispitao i njegove kolumne iz prošlosti, i stil je isti: kratak, jezgrovit i sažet.

Postoji još jedan dokaz - u zvaničnim saopštenjima se retko koriste glagoli u pasivnom obliku - a u kolumni ih ima dosta. Recimo, tamo piše "kada je bio izabran za predsednika" umesto "kada su ga izabrali za predsednika".

Pens je dosta puta koristio pasiv u svojim izjavama. U staroj kolumni o tome zašto treba smeniti Bila Klintona pasiv je upotrebio čak 6 puta u samo 916 reči!

Da li je Pensu smešteno ili je on sam napisao zapaljivu kolumnu, ostaje misterija. Za to vreme, on to oštro demantuje:

- Potpredsednik potpisuje svoje kolumne . "Njujork tajms" treba da je sramota, kao i osobu koja je napisala ovu lažnu nelogičnu i kukavičku kolumnu. Naša kancelarija je iznad takvih amaterskih postupaka - napisao je Pensov zvaničnik za odnose sa javnošću na Tviteru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.