RAZOTKRIVENI TROVAČI IZ SOLZBERIJA? Dvoje Rusa optuženo za pokušaj ubistva otrovom novičok!
Foto: Pixabay

stravično

RAZOTKRIVENI TROVAČI IZ SOLZBERIJA? Dvoje Rusa optuženo za pokušaj ubistva otrovom novičok!

Britanske vlasti imaju opravdane razloge da veruju da su pojedini Rusi umešani u pokušaj ubistva

Objavljeno:

Britanska policija objavila je u sredu da su Aleksandar Petrov i Ruslana Boshirov uhapšeni zbog napada na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu ćerku u martu mesecu, otrovom, odnosno grupom nervnih agenasa poznatim pod nazivom "novičok".

Britanske vlasti imaju opravdane razloge da veruju da su pojedini Rusi umešani u pokušaj ubistva - što je dovelo do toga da je Davn Sturges postala "slučajna" žrtva trovanja.

Sve ovo dovešće i do komplikacije diplomatskih odnosa između Engleske i Rusije.

Sumnja se da je u martu mesecu, novičok korišten u tečnom stanju u napada na ruskog dvostrukog agenta Skripalja.

U julu, istražioci su rekli kako su uspeli da identifikuju dva počinioca, ali da su oni odmah nakon napada napustili Englesku.

Engleska vlada mnogo puta je insistirala na tome kako Rusi stoje iza ovog napada, ali je Moskva više puta odbacila odgovornost.

Gospođa Stugers umrla je u julu, a engleske vlasti veruju kako su ona i njen dečko Čarli Rovlej podigli s puta flašicu u kojoj se nalazio otrov.

Razboleli su se 30. juna. Ona je umrla, a on je i dalje u bolnici i njegovo stanje je teško.

Podsetimo, novičok je nervni agens su klasa organskih jedinjenja koja sadrži fosfor (organofosfata) i koja ometa mehanizam prenosa poruka do organa. Trovanje nervnim gasom dovodi do kontrakcije zenica, obilne salivacije, konvulzija, nekontrolisane urinacije i defekacije, i zatim smrti usled asfiksijacijej pošto se gubi kontrola nad respiratornim mišićima. Čovek otrovan ovim otrovom umire u najtežim mukama.

(Espreso.co.rs/The Telegraph)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.