RUSKI SISTEM STAR 50 GODINA OBORIO AMERIČKI PONOS F-35? Šta se to ZAISTA desilo na nebu iznad Sirije ?
Foto: Wikipedia

Ratovi zvezda

RUSKI SISTEM STAR 50 GODINA OBORIO AMERIČKI PONOS F-35? Šta se to ZAISTA desilo na nebu iznad Sirije ?

Sajt koji prati dešavanja na frontu tvrdi da je kobni udarac zadao sistem S-200

Objavljeno: 04.09.2018. 07:10h
  • 24

Da li je drevni sovjetski PVO sistem zaista oborio jedan od novih F-35 aviona izraelske avijacije? Da li je ruski PVO zaista pogodio F-35-icu?

Postoje izveštaji, zasad samo izveštaji, o tome da su izraelski F-35 avioni učestvovali u borbenim misijama. Imajući u vidu da su američke i izraelske trupe među najaktivnijima na svetu, pre ili kasnije F-35 će zaista, zaista videti borbu. Ali sada postoje samo glasine. 

Da li je ruski PVO sistem zaista pogodio jedan od novih izraelskih F-35 lovaca?

Pro-ruski mediji tvrde da je izraelski F-35I pogođen i oštećen od strane ruskog S-200 PVO sistema koji kontroliše sirijska vojska tokom izraelskog vazdušnog udara u Siriji ranije ovog meseca. Izrael tvrdi da je jedna ood njihovih F-35-ica oštećena, ali posle sudara s pticom.

Cela priča počinje 16. oktobra, kada je Izrael objavio da su njihovi avioni pogodili sirijsku PVO bateriju u blizini Damaska, koja je dva sata pre toga ispalila hice na izraelske izviđačke avione koji su leteli iznad Libana. Napad je oštetio sirijsku bateriju, a izraelski avioni nisu pogođeni, tvrdio je Izrael. Koincidencija ili ne, ali ovaj incident se desio istog dana kada je ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, došao u Izrael na razgovore sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Avigdorom Libermanom.

Međutim, Southfront.org, vebsajt koji pokriva aktivnosti ruske vojske i njenu intervenciju u sirijskom ratu, objavio je da se desilo sledeće: "prema dostupnim informacijama, sirijske snage su koristile sistem S-200 protiv izraelskog aviona", pišu oni.

Portal naglašava da je toliko hvaljeni "nevidljivi" F-35 pogođen projektilom koji je počeo da se proizvodi pre pola veka.

- Ovaj sovjetski sistem je najnapredniji u sirijskoj vojsci. Čak i u ovom slučaju, on je veoma staromodan, kad je reč o savremenom načinu ratovanja - piše portal Southfront. 

Međutim, dokazi koje je priložio ovaj sajt nisu ubedljivi. Nekoliko sati pošto je izraelska vojska objavila napad na sirijsku PVO bateriju, izraelski mediji su izvestili o tome da je izraelski F-35 oštećen u sudaru sa pticom, dve nedelje pre. Avion se navodno bezbedno spustio, ali izraelska avijacija je priznala da nije sigurno hoće li ovaj avion više moći da poleti. Izrael je dosad kupio 7 F-35-ca, a ukupna narudžbina je 50 ovih letelica.

- Incident se navodno desio "pre dve nedelje", ali je objavljen tek 16. oktobra, piše Southfront. Međutim, izraelski izvori nisu mogli da pokažu fotografiju aviona koji ima oštećenje nastalo usled "sudara sa pticom".

Southfront nije objasnio zašto bi Izraelci osećali potrebu da objave fotografiju oštećenog nevidljivog aviona. Kako naglašava američki odbrambeni vebsajt Drive, F-35 tek ulazi u sastav izraelskih snaga, i verovatno ne bi izvodio misije iznad Sirije ukoliko nije reč o nekoj neuobičajenoj situaciji (Izrael ima dovoljno F-15-ica i F-16-ica da reguliše sve što treba). A F-35 nije optimizovan za fotografske izviđačke misije koje Izrael vrši iznad Libana.

Drive je lepo sumirao celu priču: Iako ne možemo potpuno da isključimo tu mogućnost, ponekad je udar ptice zaista samo udar ptice. U svakom slučaju, najinteresantije u ovoj priči nije to da li je F-35 pogodio ruski projektil. Kao i postojanje NLO, priča može i ne mora biti tačna, ali potrebno nam je malo više dokaza da joj se da bilo kakav kredibilitet. Ne, zanimljiv detalje je da je F-35 postao takav simbol američke tehnološke nekompetencije, da će svaka glasina o tome da je oštećen ili oboren u borbi, privući veliku pažnju. Rusija će sigurno "jahati" na glasinama da je F-35 oboren, a nema sumnje da će oni koji "navijaju" za F-35 biti spremni za adekvatan odgovor. 

Ovo je samo početak. 

Bonus video:

(Espreso.rs/Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media