MJANMARSKA VOJSKA JE OPTUŽENA ZA GENOCID: Njihovi generali se ipak neće naći u HAGU, a razlog pokazuje sav besmisao UJEDINJENIH NACIJA!
Foto: AP

tapkanje u mraku

MJANMARSKA VOJSKA JE OPTUŽENA ZA GENOCID: Njihovi generali se ipak neće naći u HAGU, a razlog pokazuje sav besmisao UJEDINJENIH NACIJA!

Rohindže su proterane, ubijane, silovane, zlostavljane...

Objavljeno:

Ujedinjene nacije optužile su generale Mjanmara da su sproveli genocid nad narodom Rohindža, koje su proterali iz te zemlje u Bangladeš.

Međutim, vladajuća hunta Mjanmara za sada nema razloga da se brine da će međunarodna zajednica preduzeti nešto povodom toga, piše CNN.

Potrebno je da se Savet bezbednosti UN-a obrati Međunarodnom sudu u Hagu - ali to se najverovatnije neće dogoditi.

- Savet bezbednosti UN je paralizovan, a činjenica da nisu ništa preduzeli ni povodom Sirije i Jemena samo obezvređuje Savet, obezvređuje Međunarodni sud pravde i njegovu sposobnost da donese međunarodnu pravdu - smatra Sesilija Džejkobs, profesorka univerziteta u Kanberi.

Iz Mjanmara poriču sve optužbe. Čak su izjavili da je poseta UN Saveta za ljudska prava prošle godine samo pogoršala stvari.

Zov Htej, zvaničnik mjanmarkse vlade, kaže za CNN da planiraju da oforme svoju nezavisnu komisiju i ispitaju zaključke do kojih su došli iz UN.

U izveštaju UN posebno je pomenuta državna savetnica Mjanmara Aung San Su Kji, koja je bila nominovana i za Nobelovu nagradu. UN ističe da ona nije "iskoristila svoju poziciju u vladi, kao ni svoj moralni autoritet da spreči ono što se dogodilo u Rakini".

Izveštaj navodi da su Rohindže ubijane, pritvarane i silovane od strane mjanmarske vojske.

- Vojni ciljevi ne mogu da opravdaju ubijanje zbog pripadnosti nekom narodu, grupna silovanja žena, zlostavljanje dece i spaljivanje čitavih sela. - navodi se u izveštaju.

Rohindže su proterane
Rohindže su proterane foto: Reuter

Mjanmarska vlada je dugo pravdala svoje akcije kao neophodne kako bi se sačuvala nacionalna bezbednost protiv militantnih grupa Rohindži. Zbog toga stručnjaci sumnjaju da će njihova nezavisna istraga zapravo optužiti nekog iz same vlade - radije će se optužiti na Rohindže. Kao što su pritvorili i dva novinara "Rojtersa" koji trenutno čekaju suđenje zbog izveštavanja o proterivanju Rohindži. Preti im i do 14 godina zatvora.

Zbog čega UN Savet bezbednosti neće reagovati?

Glavni razlog je to što Mjanmar u Savetu ima velikog saveznika - Kinu, koja već godinama brani ovaj režim.

Rusija često podržava odluke Kine u Savetu. Trampova administracija takođe će teško povući ovaj korak - zbog toga što već neko vreme Međunarodni sud pokušava da sprovede istragu od zločinima SAD u Avganistanu.

Stručnjaci zato pokušavaju da zaobiđu Ujedinjene nacije.

- Pokušavamo da ubedimo Međunarodni sud da iskoristi teritorijalnu jurisdikciju Bangladeša i pokrene slučaj nasilnog iseljenja, za šta imaju nadležnost - kaže Tobi Kadman, jedan od advokata.

Međunarodni sud ne može da podigne optužbe protiv Mjanmara, ali može iskoristiti to što je hiljade Rohindža izbeglo u Bangladeš, i preko te zemlje podići optužnice za genocid.

- Nasilno iseljavanje je element koji pokazuje genocidnu nameru: da se uklone Rohindže iz Mjanmara tako što će ih zaplašiti ubijanjem, silovanjem i pustošenjem - kaže Kadman, koji se sa grupom advokata već obratio sudu.

Ipak, on navodi da mogu proći meseci dok se nešto konkretno ne pokrene.

U međuvremenu je bitno da aktivisti za ljudska prava prikupljaju dokaze, naglašava Sesilija Džejkobs. Ona smatra da je međunarodna zajednica, nakon smene vlasti u Mjanmaru, toj zemlji od jednom dala previše koncesija i previše moći.

Najzad, ona misli da ne treba kriviti institucije UN, već zemlje članice ovog političkog tela, koje zbog međusobnih razlika često koče ovakve procese.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.