UHAPŠEN JE ZBOG BEDŽA I ODVEDEN U ZLOGLASNI ZATVOR: Aktivistima u IRANU je u borbi protiv sistema preostao  samo ŠTRAJK GLAĐU!
Foto: Instagram printscreen

mašinerija represije

UHAPŠEN JE ZBOG BEDŽA I ODVEDEN U ZLOGLASNI ZATVOR: Aktivistima u IRANU je u borbi protiv sistema preostao samo ŠTRAJK GLAĐU!

Mejsamijeva majka dobila uznemirujući poziv usred noći. Neko joj je pustio snimak muških glasova i vrisaka koji zvuče kao da nekoga tuku - očigledno njenog sina u zatvoru

Objavljeno:

Iranski aktivisti za ljudska prava zabrinuti su zbog pritvorenog aktiviste koji je uhapšen zbog protestvovanja protiv obaveznog nošenja hidžaba u toj zemlji.

Farhad Mejsami (48) je doktor i izdavač koji je postao aktivista, a zbog svog delovanja uhapšen je i poslat u zloglasni teheranski zatvor Evin, gde je sada započeo i štrajk glađu.

Nakon niza protesta protiv nošenja hidžaba, iranske vlasti su se obrušile na aktiviste. Mejsami je uhapšen samo zbog toga što je nosio bedž na kojem piše "protivim se obaveznom nošenju hidžaba".

U proteklim mesecima, hrabre žene Irana na javnim mestima su u znak protesta skidale hidžabe i mahale njima na štapu. To je pokrenulo nacionalnu debatu o spornom zakonu.

Mejsami je optužen za kovanje zavere protiv vlasti, širenje propagande protiv države, i uvredu hidžaba, koji je sveti deo islama. Optužen je i da je podsticao žene da skidaju hidžab u javnosti.

On nije jedini uhapšen - vlasti su u julu priveli i Nasrin Sotodeh, poznatu advokaticu za ljudska prava. Ona je poput Mejsamija započela štrajk glađu 25. avgusta.

Nasrin Sotodeh
Nasrin Sotodeh foto: Wikipedia

Njen muž se zauzeo i za Mejsamija, i tvrdi da je Mejsamijeva majka dobila uznemirujući poziv usred noći. Neko joj je pustio snimak muških glasova i vrisaka koji zvuče kao da nekoga tuku - očigledno njenog sina u zatvoru.

Desetine studenata je i dalje u zatvoru zbog učestvovanja na mirnim protestima.

Prošle nedelje je studentkinja Parisa Rafei (21) osuđena na čak 7 godina robije zbog "delovanja protiv nacionalne sigurnosti i širenja propagande protiv sistema".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Guardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.