UDALA SAM SE SA 14 GODINA jer smo bili SIROMAŠNI
Foto: Pixabay

potresno

UDALA SAM SE SA 14 GODINA jer smo bili SIROMAŠNI

Devojčice teraju da se udaju što pre da neko drugi preuzme brigu o njima

Objavljeno:

Svake godine oko 15 miliona devojaka širom sveta uda se pre 18. rođendana i na taj im se način, često naprasno, završava detinjstvo. Južna Azija ima najveću koncentraciju dece koja se udaju (i žene) ali maloletnički brak je svetski fenomen.

Devojke koje žive u siromaštvu su puno izloženije pritiscima da se udaju što mlađe moguće pa da brigu o njima "preuzme" druga porodica. Upravo su takvi brakovi u porastu među Sirijcima u izbegličkim kampovima u Jordanu.

UNICEF je objavio da je to "perpetuiranje kruga siromaštva i neškolovanja".

- Nisam mogla da idem u školu zbog rata. Morali smo da ostanemo kod kuće, škole su se zatvorile, ja sam došla do šestog razreda - kaže Ola, izbeglica iz Sirije koja se udala kad je imala samo 14 godina. Fatima je Alepo napustila pre šest godina, piše Al Jazeera, a do odlaska se školovala, svaki dan radila domaće zadatke i družila se s prijateljicama. - Ako problemi prestanu vratiću se, ali sada je tamo samo strah i nasilje - kaže udata Fatima, jedna od 650.000 izbeglica iz Sirije koji žive u Jordanu i sve se više okreću tradiciji maloletničkog braka. Od početka rata u Siriji 2011. do sada broj maloletničkih brakova porastao je za 15 do 36 odsto. I oni u Evropi koji primaju izbeglice, poput Švedske i Nemačke, bore se s time kako da regulišu brakove, i da li da priznaju i dozvole maloletnički brak ili razdvajatu porodice. Devojčice koje se tako rano udaju često se susreću sa porodičnim nasiljem, ograničavanjem kretanja i nemaju nikakvo pravo glasa unutar porodice supruga. Kakvi god bili izgovori za sklapanje takvog braka, kažu institucije, reč je o "kršenju ljudskih prava i vrsti nasilja protiv devojaka". Fatima kaže da se verila oko 15. rođendana, a za to je saznala tako što su je roditelji obavestili da će se udati za još jednog sirijskog izbeglicu. U početku je, kaže, bila užasnuta ali sada je u srećnom braku i voli svog supruga.

- Nisam imala ni 15, plakala sam od užasa i straha. Prvo sam mami i tati rekla da ne želim da se udajem, da sam premlada. Oni su mi samo ponavljali da je on dobar mladi momak, da ga znaju, da radi i privređuje. Bila sam zbunjena, treba li da pristanem ili ne. Na kraju sam pristala - rekla je Fatima koju je istraumatizirao put preko pustinje, glad i siromaštvo i opšta nesigurnost. Da joj je sudbina bila drugačija bila bi, kaže, lekar. To je sanjala kao mala. Razmišljala je o školi, a ne braku, i danas je kao 16-godišnjakinja majka 5-mesečne ćerkice, a trudna je s drugim detetom.

- Zadovoljna sam sa svojim životom, a ako sam ja zadovoljna, ne tiče se drugih kako funkcioniše moj brak - kaže Fatima. Ali ipak, svojoj bi ćerki zabranila da se udaje pre dvadesete godine, idealno dvadeset i pete.

- Rekla bih joj da obvezno završi školu pre bilo čega drugoga - kaže Fatima. Ola iskreno progovara da je njen brak, sklopljen kada je imala 14 (verila se kao 13-godišnjakinja), bio užasan i traumatičan. Ona se, za razliku od Fatime, veselila ideji braka, bele haljine i porodice koja te voli više nego vlastita porodica.

- Mislila sam da će me voditi gde god želim da idem, da će me maziti i paziti i čuvati, a bilo je sve suprotno od toga - kaže Ola koja je u njegovoj porodici postala sluškinja.

- On nije imao posao, u svemu se oslanjao na svoju porodicu, a njegova se majka mešala u svaki aspekt našeg života, baš sve. Morala sam da spavam u kuhinji, i nisam imala pauze od kuvanja, pranja i čišćenja. Kao da sam u zatvoru - kaže Ola, koja se smatra blagoslovenom što nije imala dece.

Ali i to je, kaže, donelo nove probleme jer je lekar rekao da je njen suprug sterilan. Onda je počeo da ih seli, dovodi druge muškarce u stan, a ona je moralda da se brine za njih. Krenula je da beži od supruga. Danas su u procesu razvoda, ali tokom bega u Jordan njegova je porodica nestala i Olu ostavila samu. Najviše joj je žao jer nije imala priliku da završi škole i osamostali se. Upravo to planira jednom kada uspe da se razvede.

- Niko, baš niko se ne bi trebalo da se venčava tako rano. Bolje je živeti život pre braka jer kasnije je verovatno prekasno, nema života posle braka - kaže Ola na kraju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.