MIKI I PAJA VIŠE NE VODE LJUBAV ISPRED BELOG ANĐELA:  Diznijevi junaci uklonjeni iz izloga Kulturnog centra Srbije u Parizu
Foto: Centre Culturel De Serbie

skluptura diznijevih junaka

MIKI I PAJA VIŠE NE VODE LJUBAV ISPRED BELOG ANĐELA: Diznijevi junaci uklonjeni iz izloga Kulturnog centra Srbije u Parizu

U izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu bila je postavljena skulptura Diznijevih junaka postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin

Objavljeno:

Na intervenciju Ministarstva kulture i informisanja, u ponedeljak popodne, iz izloga Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu, uklonjen je artefakt koji je izazvao kontroverze u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture.

- Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu - kaže se u saopštenju.

- Predmetnu izložbu srpskog savremenog stvaralaštva pod nazivom ''Kraj i početak'', umetničke grupe ''Dimenzija'', podržala je komisija Ministarstva kulture i informisanja koja predlaže programe za KIC, koja je radila u sastavu: dramaturg Boban Jevtić, istoričar umetnosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja prenosi da je "komisija u svojoj odluci navela: ''Projekat ima visok stepen reprezentativnosti na međunarodnom planu i doprinosi razumevanju ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije''.

- Ipak, delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentaciji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornost za njegovo pojavljivanje u izlogu KIC Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ocenjuju taj događaj kao propust u radu kustosa izložbe i odgovornih u KIC Srbije i neprijatnim incidentom koji nije trebao da se dogodi.

Podsetimo, kako su "Novosti" danas pisale u izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu bila je postavljena skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka, postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin.

Neprimerene figure postavljene su ispod velike fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja je i svojevrsni zaštitni znak ove ustanove.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.