SVEŠTENIK, CARINE I LAŽI KOJI SU SRUŠILI TURSKU LIRU: Da li će ekonomska kriza biti i ERDOGANOV KRAJ?
Foto: AP / Reuter

ŠOK NA SVETSKOM TRŽIŠTU

SVEŠTENIK, CARINE I LAŽI KOJI SU SRUŠILI TURSKU LIRU: Da li će ekonomska kriza biti i ERDOGANOV KRAJ?

Krah turske valute i nije tako iznenadan kao što se čini!

Objavljeno: 13:52h

Činilo se da je pozicija Redžepa Erdogana kao predsednika Turske prevremenim izborima zacementirana, a onda se dogodio strmoglavi pad lire.

Gubljenje na vrednosti turske valute napravilo je veliku buru u samoj zemlji i na svetkoj sceni. Više je uzroka zbog kojih je lira izgubila 40% svoje vrednosti u odnosu na dolar od januara. Glavni razlozi tome su politički sukob sa SAD, visoke carine na turski metal i čelik, ali i sam nepotizam i brojne laži u Erdoganovoj politici.

Naravno, zbog novonastale nestabilnosti ispaštaće građani Turske, koji postaju sve nervozniji. Roba iz uvoza je skuplja, a dugovi u stranim valutama drastično veći. A Erdogan počinje da vodi rat i protiv njih - tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da preduzima "neophodne pravne mere" na društvenim mrežama zbog objava koje se odnose na kurs dolara, a koje stvaraju negativnu percepciju ekonomije u toj zemlji.

Turski biznismeni lojalni Erdoganu menjaju dolare u lire
Turski biznismeni lojalni Erdoganu menjaju dolare u lire foto: Reuter

Identifikovano 346 naloga na društvenim mrežama koji su "na provokativan način" objavljivali komentare o slabljenju turske lire, kao i da su povodom toga preduzete "pravne mere".

Kao i tokom puča, u čiju verodostojnost se i dalje sumnja, Erdogan se kontraverznim merama obrušava na sve koji se usude da preispituju njegove ekonomske odluka - kao što je ona da postavi svog zeta za ministra finansija.

Ipak, Erdogan se zamerio čini se daleko jačim silama od njega samog, pa se postavlja pitanje hoće li izvući Tursku od ekonomske propasti koja joj preti.

Kako je došlo do toga?

Trampove carine i Erdoganov odgovor na njih

Donald Tramp je nedavno objavio da povećava carine na čelik i aluminijum. To nije uticalo samo na Tursku, već i na druge zemlje, poput Argentine. Udvostručene carine, kao i druge sankcije koje je SAD uvela Turskoj doprineli su ubrzanju ekonomske krize koja sve više zahvata Tursku.

Erdogan obratio se naciji sa porukom da je u toku trgovinski rat prtiv Turske i da za pad lire i inflaciju nema ekonomskih razloga.

- Naš odgovor onima koji vode trovinski rat protiv celog sveta pa i protiv naše zemlje jeste da ćemo se mi okrenuti novim tržištima i novim savezima - rekao je Erdogan.

- Povećanjem carina na turski metal krše se pravila Svetske trgovinske organizacije, čija je Turska članica. Ne možemo to da prihvatimo kao svršenu stvar - poručuje Erdogan.

Turski predsednik odlučio je da odgovOri i kontra-merama protiv SAD. Njegova zemlja će bojkotovati elektronske proizvode iz SAD, najavio je smelo predsednik. Na sve načine on želi da se bori protiv "strane pošasti" - pa će umesto američkih "ajfona" radije uvoziti korejski "samsung" i kupovati. "vestel" turske proizvodnje. Pozvao je i građane da dolare pretvaraju u lire kako bi ojačali valutu.

A onda je i kroz Centralnu banku sproveo niz koraka: banka je snizila nivo rezervisanja koje komercijalni kreditori moraju da drže kod regulatora i olabavila je propise koji regulišu način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama, navodi njujorška agencija "Blumberg".

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak 10 milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, saopštila je centralna banka.

Erdogan čini sve da izbegne spašavanje od strane MMF-a: jer to bi značilo uvođenje mera štednje, što bi bilo gotovo kao političko samoubistvo za predsednika koji je često sebe predstavljao kao glavnog odgovornog za iznenadni "procvat" njegove zemlje. Ali, sve to zapravo bila donekle i obmana

Sveštenik u središtu krize

Veliki spor SAD-a i Turske izazvao je jedan čovek - evanđelistički sveštenik Endru Branson. Dok je za Tursku on špijun i terorista, za hrišćane američke desnice on je velikomučenik.

Branson je 23 godine mirno živeo u Izmiru, gde je imao svoju malu zajednicu. A onda je u oktobru 2016 nekoliko meseci nakon pokušanog državnog udara na Erdogana uhapšen, i optužen za veze sa teroristima i špijunažu.

Donald Tramp se lično zauzeo za Bransona, nazvavši ga "finim gospodinom i hrišćanskim liderom". Majk Pens i Majk Pompeo su Tursku upozorili da će biti "strašnih posledica" za Tursku ako ga ne oslobode - i to su i ostvarili.

Uhapšeni sveštenik
Uhapšeni sveštenik foto: AP

Brensona Erdogan optužuje da je povezan sa pokretom Gulen, koji navodno stoji iza pokušaja puča. Sveštenik je uhapšen sa stotinama drugih ličnosti u velikoj "čistki" turskog predsednika, a preti mu kazna od 35 godina zatvora.

Evanđelisti u SAD su se brzo zauzeli za Brensona, a peticiju za njegovo oslobađanje potpisalo je preko 600.000 ljudi.

Brenson je prošlog meseca prebačen u kući pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja, jer je u zatvoru izgubio preko 20 kilograma. Svoje muke opisuje kao "Isusove", a turske vlasti izgleda nemaju nameru da popuste kada je reč o ovom svešteniku.

Neobuzdano zloupotrebljivanje vlasti

Dosta se piše i o tome da pad lire nije toliko iznenadan - jer je posledica je neodgovornog ponašanja samog Erdogana.

Stručnjaci tvrde da je jedini ekonomski zakon u Turskoj - sam Erdogan. Samim tim, i njegovi ekonomski uspesi bili su veštački stvoreni - stranim zajmovima i niskim kamatama.

Erdogan je olako odobravao kredite stranim investitorima, ne shvatajući da to može dovesti zemlju u recesiju - i pojesti zarade i ušteđevine njegovih građana. Takođe je velikim kompanijama oprostio poreze, dok ih je povećao srednjoj, sekularnoj klasi koja većinom ne glasa za njega.

Turska, iako nema prirodne resruse koji bi joj bili garancija bogatstva, redovno je državno zemljište i kompanije koristila kao zalog za prikupljanje novca za ambiciozne projekte - što je jako opasno.

Najzad, Erdogan svaku nestabilnost i grešku stavlja na teret "stranim uzurpatorima" time samo negujući već zapaljiv turski nacionalizam.

On je čak drastično ranije raspisao izbore kako bi zacementirao svoju poziciju, i postavio vladu koja mu u potpunosti odgovara, ne obazirujući se za optužbe za očigledni nepotizam.

Ostaje da se vidi da li će se Turska ipak iščupati iz ove krize i uspeti da stabilizuje svoju valutu - kao i da li će se ovaj neuspeh odraziti na apsolutnu političku moć koju trenutno ima Erdogan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.