PREMINUO KONTROVERZNI NOBELOVAC: Plaćao je prostitutke dok je bio u braku, priznao da je NASILAN, ali su ga svi cenili!
Foto: Printscreen/Twitter

bio je cenjen

PREMINUO KONTROVERZNI NOBELOVAC: Plaćao je prostitutke dok je bio u braku, priznao da je NASILAN, ali su ga svi cenili!

Veoma je kritički bio raspoložen i prema muslimanskom fundamentalizmu

Objavljeno:

Zapadnoindijski autor rođen na Trinidadu, ser Vidjadar Suradžprasad Najpol, koji je pisao o Trećem svetu i izbegličkim migracijama dok se Britansko Carstvo raspadalo, preminuo je juče, šest dana pre 86. rođendana u svom domu u Londonu.

Konzervativni i kontroverzni V. S. Najpol, često poređen sa Džozefom Konradom i Lavom Tolstojem, napisao je desetinu romana i preko 30 knjiga. Najpoznatija dela su mu "Predeo tame", "Enigma dolaska", "Pola života", "Ulica Migel", "Kuća za gospodina Bisvasa", "Tajanstveni maser"...

Rođen je 1932. na Trinidadu u porodici indijskog porekla. Otac mu se bavio novinarstvom, pa je od malih nogu ljubav prema pisanju preneo Vidjadaru i njegovom bratu Šivi. Kada je 1950. dobio stipendiju od Univerziteta Oksford, prešao je u Englesku gde je živeo do kraja života. Nakon diplomiranja 1953. zaposlio se kao novinar u BBC-ju.

Dve godine kasnije, posle ženidbe sa Patrišom En Hejl (koju je upoznao na studentskoj predstavi), počeo je da se bavi esejistikom, prozom i kritikom. U svojim romanima i pričama, ali i publicističkim knjigama, pisao je o složenim rasnim odnosima na Karibima, ali i drugde širom Trećeg sveta, polazeći od svog kosmopolitskog iskustva življenja.

Postkolonijalno doba, klasna i socijalna gibanja, odnosi metropole i nekadašnjih kolonija bile su centralne teme njegove književnosti, osmotrene pogledom na sudbine malih ljudi.

Veoma je kritički bio raspoložen i prema muslimanskom fundamentalizmu u Maleziji, Indoneziji, Iranu, Pakistanu, tako da u tim zemljama nije bio omiljen. Iran je zvanično protestovao kada mu je uručena Nobelova nagrada 2001.

Švedska akademija obrazložila je svoju odluku opisavši ga kao "književnog moreplovca, koji se samo u sebi, sa svojim neuporedivim glasom, oseća kao kod kuće".

U besedi prilikom preuzimanja nagrade Najpol je odao počast Indiji i svim zemljama na indijskom potkontinentu, ali ne i zemlji u kojoj je rođen. "Premda sam sa Trinidada, ja sam po poreklu Indijac i jedino što me je interesovalo u životu, bio je njihov način razmišljanja", rekao je.

Bio je veoma razočaran zemljom u kojoj se rodio i kritičar prema korupciji u toj ali i svim zemljama u razvoju, od Indije do Afrike.

Nikada nije bežao od kontroverznih tema. Godine 2001. uporedio je "kobne posledice" islama sa kolonijalizmom a deceniju kasnije izjavio da "samo na osnovu jednog do dva pasusa može da prepoztna da li je delo napisala žena", dodavši da mu nijedna spisateljica nije ravna.

Bio je u sukobima sa kolegama Polom Teruom i Derekom Volkotom. Njega i Terua pomirio je Ijan Makjuan posle 15 godina svađe, dok se sa Volkotom nikada nije pomirio.

Pisac Salman Ruždi ovim rečima se oprostio od kolege:

"Celog života imali smo drugačije stavove o politici i životu ali sam tužan kao da sam izgubio ovljenog starijeg brata".

Najpolov ugled se prilično srozao kada je 1994. izjavio za "Njujorker" da je često plaćao prostitutke dok je bio u braku sa Patrišom, a još je više opao kada je priznao svom biografu 2008. da je u dugogodišnjoj aferi sa Margaret Guding bio "vrlo nasilan".

Sa Gudingovom, tada udatom majkom troje dece koju je upoznao 1972. u Argentini, bio je u vezi 24 godine. Supruzi je odmah sve priznao, opravdavši se da u braku sa njom nikada nije bio seksualno zadovoljen. Kada je Patriša umrla, 1995, prekinuo je i vezu sa Margaret i oženio se Nadirom Alvi, preko 20 godina mlađom razvedenom pakistanskom novinarkom. Nije imao biološke dece.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.