STRAVIČNO: Na Zemlji uskoro neće moći da živi više od MILIJARDU LJUDI!
Foto: Pixabay

došli smo do kraja

STRAVIČNO: Na Zemlji uskoro neće moći da živi više od MILIJARDU LJUDI!

Zagevanje za 3 stepena moglo bi na kraju da znači smrtnu presudu za 40 odsto amazonske prašume

Objavljeno:

Čak i u slučaju da čovečanstvo smanji ispuštanje gasova staklene bašte kao što je predviđeno Pariškim ugovorom, sama planeta bi mogla da omete ljudske napore i zauvek se pretvori u staklenu baštu, utvrdili su naučnici u juče objavljenom istraživanju.

Uz takav scenario, prosečna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 stepena Celzijusa viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo puno više nego što je zadato Pariškim klimatskim ugovorom (najviše +2 stepena Celzijusa), navodi se u toj studiji časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Emisije gasova staklene bašte već su prouzrokovale porast prosečne temperature na Zemlji za 1 stepen, povećavajući verovatnoću i intenzitet letnjih vrućina, suše i olujnih nevremena.

Naučnici opisuju deset aspekata "Zemljinog sistema" koji su danas neutralni ili deluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljen dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.

Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna okeana, potonuće slabijeg zemljinog i okeanskog vodonika, gubitak arktičkog letnjeg morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.

Te su prekretnice povezane sa temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih gasova biti neminovno.

- Kada se dosegne kritična tačka, proces reakcija se samoodržava - ističe se u studiji u kojoj naučnici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati staklenik.

Zagrevanje za 3 stepena moglo bi na kraju da znači smrtnu presudu za 40 odsto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.

Požari koji nisu uključeni u taj model mogli bi ubrzati to propadanje zbog kojeg u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.

Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.

- Svi ti događaji zajedno mogli bi podstaći Zemljin sistem na nov način funkcionisanja - zaključio je Hans Joakim Šelnhuber, koautor studije i direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih uticaja koji je ranije ocenio da na Zemlji, koja će biti toplija za 4 do 5 stepeni, neće moći da živi više od milijardu ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.