KRVAVA CENA DEMOKRATIJE: Nakon izgubljenih izbora, opozicija ZIMBABVEA izašla na ulice, a Vlada je na njih poslala VOJSKU! (VIDEO)
Foto: Reuter

neredi nakon izbora

KRVAVA CENA DEMOKRATIJE: Nakon izgubljenih izbora, opozicija ZIMBABVEA izašla na ulice, a Vlada je na njih poslala VOJSKU! (VIDEO)

Ubijene su tri osobe!

Objavljeno:

U neredima koji su izbili uZimbabveu nakon izbora ubijeno je troje ljudi.

Na prvim parlamentarnim izborima nakon odlaska dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea sa vlasti, najviše glasova je osvojila vladajuća Zanu-PF partija.

Međutim, opozicija tvrdi da je Zanu-PF pokrala glasove, i da je više glasova osvojio Nelson Čamisa, umesto Emersona Mnangagve.

Generalni sekretar UN Antonijo Gutjereš pozvao je političare Zimbabvea da se uzdrže od nasilja. Isto je učinila i Harijet Boldvin, iz ministarsttva spoljnih poslova Velike Britanije, koja je nekada vladala Zimbabveom.

Zvanični rezulatati još nisu objavljeni, a preliminarni su pokazali da je partija Mnangagve osvojila 2 trećine glasova. Nakon toga su izbili protesti u Harareu.

Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu rekao je da vlada neće tolerisati proteste, dok je opozicija osudila slanje vojske na protestante.

- Vojnici su trenirani za rat. Dali su civili neprijatelji države? Nema objašnjenja za brutalnost koju smo videli danas - rekao je glasnogovornik opozicije.

Izbore je po prvi put u 16 godina pratila EU misija, a oni su zaključili da je bilo neuravnoteženog medijskog izveštavanja, zastrašivanja glasača i nepoverenja u izboru komisiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.