FRANCUSKA ZABRANJUJE MOBILNE TELEFONE U ŠKOLAMA! Istraživanja pokazala ZABRINJAVAJUĆE POSLEDICE koje ovi uređaji ostavljaju na MOZAK DECE!
Foto: Profimedia

hrabra odluka

FRANCUSKA ZABRANJUJE MOBILNE TELEFONE U ŠKOLAMA! Istraživanja pokazala ZABRINJAVAJUĆE POSLEDICE koje ovi uređaji ostavljaju na MOZAK DECE!

Makron je obećao donošenje ove zabrane još pre izbora

Objavljeno:

Od septembra đaci u Francuskoj moraće da svoje mobilne telefone ostave kod kuće - jer je francuski parlament u ponedeljak usvojio zakon o zabrani ovih uređaja u školama.

Oni su uveli zabranu na sve uređaje povezane sa internetom: pametne telefone, tablete, Epl naprave. Uređaje neće smeti da imaju kod sebe deca uzrasta od 3 do 15 godina.

Što se tiče srednjih škola, oni će moći da izaberu da li će primeniti ovu zabranu na svoje učenike.

- Znamo da danas postoji fenomen zavisnosti od telefona, kao i zloupotreba telefona... Naša uloga je da zaštitimo decu i adolescente. To je ključna uloga zakonodavaca, a ovaj zakon će nam u tome pomoći - rekao je francuski ministar obrazovanja Žan - Mišel Blankver.

Ovaj zakon bio je jedno od predizbornih obećanja Emanuela Makrona. Izglasalo ga je 62 poslanika, a protiv je glasao 1. Međutim, mnogi poslanici sa levog političkog spektra su ostali uzdržani, tvrdeći da zakon neće mnogo toga promeniti.

- Ovo nije zakon koji priliči 21. veku, već zakon iz doba televizije. Zapravo ova zabrana već postoji. Ne znam nijednog nastavnika koji na svom času dozvoljava upotrebu telefona - rekao je Aleksis Korbijer, nekadašnji nastavnik i član levičarske Nezavisne stranke.

Korbijer je mislio na zakon iz 2010. godine kojim je zabranjena upotreba telefona na časovima.

Novi zakon pravi izuzetak za učenike sa posebnim potrebama, kojima ovi uređaji služe u pedagoške svrhe.

Zavisnost od telefona ima i svoj stručan naziv - "nomofobija". Nomofobija označava strah od nemogućnosti da se koristi telefon. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da 66% ljudi ima neki oblik ove fobije, dok 41% ima više telefona kako bi osigurali da budu uvek u kontaktu.

Istraživanje iz Južne Koreje pokazalo je da učenici zavisni od telefona imaju veći nivo neurotransmitera koji usporavaju mozak, a samim tim i koncentraciju.

Prema podacima iz 2016. godine, čak 90% dece uzrasta od 12 do 17 godina poseduju pametni telefon.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.