OVO JE PRAVI RAZLOG POŽARA U GRČKOJ! Zaboravite sve što ste čitali, tragedija je mogla da bude sprečena, ali... (FOTO) (VIDEO)
Foto: EPA / Yannis Kosesidis

ESPRESO ISTRAŽIVANJE

OVO JE PRAVI RAZLOG POŽARA U GRČKOJ! Zaboravite sve što ste čitali, tragedija je mogla da bude sprečena, ali... (FOTO) (VIDEO)

Prevencija, reč koja na Balkanu izgleda da uopšte ne postoji...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Novac - stvar koja već decenijama muči nas i sve naše komšije.

Tako je i Grcima, koji su od 2008. godine u katastrofalnoj ekonomskoj krizi prouzrokovanoj dugovanjima MMF (i raznim ostalim međunarodnim institucijama, ali i samim državama).

Pitate se: kakve ovo sada ima veze s požarima? A mi vam kažemo, I TE KAKO IMA.

Grke je pogodila velika tragedija
Grke je pogodila velika tragedija foto: EPA / Vassilis Psomas

Otkako su Grci zapali u novčane probleme po prvi put u modernoj istoriji ove zemlje, sve je počelo da ide nizbrdo.

Kako stanje na ulicama, na kojima češće gore Molotovljevi kokteli nego navijačke baklje u Beogradu, tako i stanje u samoj državi, ali i u nekim javnim službama koje služe za spasavanje života.

Takva služba je i vatrogasna, a priča koja se krije iza njihove nesposobnosti u nešto manje od poslednjih deset godina govori nam mnogo toga o MMF-u, Evropskoj uniji i ostalim evropskim/evroatlantskim institucijama, koje iznova i iznova pokazuju da ih ljudski životi nas s Balkana zanimaju mnogo manje nego dolari, marke, dinari, lire, evri...

Vraćamo se u 2008. godinu.

Tad je grčka vlada skresala, pazite sad, ČAK 35 ODSTO BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA VATROGASCE, u zemlji koju svake godine pogađaju devastirajući požari.

Šta to konkretno znači?

Prvo, ljudima koji se bore s vatrenom pošasti plate su smanjene za čak 150-300 evra, što je otprilike isto kao da u Srbiji plate budu smanjene za 100-200 evra (zamislite to, ili bolje nemojte, jer ćete se mnogo iznervirati).

Drugo, ukinut je beneficirani radni staž koji je važio do tada, tačnije, promenjen je za sve Grke, što je rezultiralo odlaskom velikog broja iskusnih vatrogasaca i ostankom mladih, neiskusnih radnika, koji su demotivisani malim primanjima, te "praznih stomaka" moraju da čuvaju svoje sugrađane od katastrofa.

Dakle, demoralisani, neiskusni vatrogasci, sa slabijom opremom nego što su je ikad imali, jer je i to prodavano u novčanom nedostatku, treba da štite veću površinu nego što je ranije bio slučaj, jer sada u atinskim brdima, koja su najstrašnije pogođena požarima, ima manje vatrogasnih stanica nego ranije.

Da stvar bude još gora, 2010. godine pisalo se o inicijativi grčkih ministarstava da se uvede legislacija vezana za zabranu izgradnje na izgorelim teritorijama, kako bi se sprečilo namerno podmetanje požara iz sebičnih ekonomskih interesa, ali ti zakoni i dalje nisu stupili na snagu, bar prema informacijama koje imamo.

Šta vi kažete na ova saznanja? Pišite nam u komentarima, dodajte ako smo nešto zaboravili da pomenemo, a vi imate podrobnije informacije.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.