U SRBIJI JESEN DOK CELA EVROPA BUKVALNO GORI! U Nemačkoj toplota DEFORMISALA avionsku pistu, u Londonu ne radi železnica ni metro!
Foto: Printscreen

a kod nas - kiša!

U SRBIJI JESEN DOK CELA EVROPA BUKVALNO GORI! U Nemačkoj toplota DEFORMISALA avionsku pistu, u Londonu ne radi železnica ni metro!

Ono što sad izgleda kao ekstremna toplota uskoro bi mogla da postane redovna pojava.

Objavljeno:

Od industrijske revolucije temperatura u Nemačkoj se u proseku povisila za 1,4 stepena, kažu meteorolozi.

Neuobičajeno visoke temperature u Nemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformisala betonsku pistu neko vreme je bila zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

- Zbog pucanja betonskih ploča usled vrućine morali smo na neko vreme da zatvorimo pistu - saopštio je aerodrom Hanover dodajući da 41 avion nije poleteo, a 44 aviona su usred sezone letnjih odmora bila prisiljena da slete na neki drugi aerodrom.

Na aerodromu više od 200 putnika čekalo je popravak piste i nastavak puta.

Na jugu Nemačke, u saveznoj pokrajini Baden-Vuertemberg, na dva državna auto-puta je zbog slične pojave podizanja betonskih ploča brzina ograničena na 80 km/h. Na teren su izašli radnici koji popravljaju puteve.

Hamburški vatrogasci poslednjih dana svojim vozilima prskaju biljke po gradskim parkovima koje kao i većina vegetacije u Nemačkoj trpi zbog vrućina.

Poljoprivrednici iz severnih delova Nemačke već sad otpisuju delove žetve, a zbog sporog rasta trave strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Goveda osim toga pate i zbog jakog sunca.

- Goveda se najbolje osećaju pri temperaturi do 10 stepeni. Trajnu temperaturu iznad 30 stepeni krave teško podnose - kaže za agenciju dpa poljoprivrednik Jan Koerte iz udruženja stočara Mecklenburga. On takođe kaže da su goveda osetljiva na sunce.

- Ne moramo ih doduše mazati kremom za sunčanje, ali krave u svakom trenutku moraju da imaju dovoljno hlada - kaže Koerte.

Vrućinu nije dobro podnelo ni nekoliko stotina posetilaca koncerta kantautora Eda Sherana u Hamburgu.

- Više od 330 posetilaca smo lečili zbog problema s cirkulacijom, 12 ih je zadržano u bolnici - rekao je predstavnik Crvenog krsta. Na koncertu na otvorenom u Hamburgu su tokom koncerta zabeležene temperature iznad 35 stepeni.

Očekuje se 38 stepeni

Za petak su meteorolozi najavili rekordne temperature od 38 stepeni nakon čega bi vrućina trebala malo da posustane, ali ne primetno.

Meterolozi Nemcima poručuju da se ubuduće pripreme na rekordna leta.

Ono što sad izgleda kao ekstremna toplota uskoro bi mogla da postane redovna pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Nemačkoj se u proseku povisila za 1,4 stepena.

Osim u Grčkoj gde su ovih dana besneli i strašni šumski požari koji su uzeli 80 života, neobično vruće je i u Velikoj Britaniji kao i u Švedskoj i Severnoj Irskoj.

U Londonu se temperatura juče popela do 34 stepena, a danas će biti i 35. Za sutra su meteorolozi najavili vrhunac toplotnog talasa – temperatura bi mogla da sruši dosadašnji rekord, 38,5 stepeni. Otkazani su vozovi i podzemna železnica u nameri da se trake zaštite od pucanja. Građani su besni i osećaju se opljačkano jer ne mogu da koriste uslugu koju plaćaju, javlja Daily Mail.

Švedska i Irska takođe mere netipične temperature za ovo doba godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.