TAJNI ZAPIS KOJI ĆE BITI TRAMPOVA PROPAST? Snimak njegovog advokata otkrio je SAV PRLJAVI VEŠ američkog predsednika!
Foto: Reuter/Wikipedia

votergejt afera našeg doba

TAJNI ZAPIS KOJI ĆE BITI TRAMPOVA PROPAST? Snimak njegovog advokata otkrio je SAV PRLJAVI VEŠ američkog predsednika!

Da li će - i kako će Tramp preživeti ovaj skandal?

Objavljeno: 15:13h

Ameriku je potresla vest koja je neodoljivo podsećala na čuvenu Votergejt aferu - "Njujork tajms" izvestio je da FBI poseduje snimljene razgovore advokata Majkla Koena i tada predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koji potiču iz septembra 2016. godine.

U jednom od razgovora Trampa i Koena oni navondo pričaju o ućutkivanju Karen Dugal, Plejboj zečice sa kojom je Tramp imao aferu. Planirali su da joj plate i150.000 dolara kako bi o tome ćutala.

FBI je prikupio 12 audio zapisa njihovih razgovora, a navode da je tu još "prljavih tajni" američkog predsednika.

Poslušajte isečak ovde:

Donald Tramp je reagovao besno - on je napao svog advokata, a izrazio je i sumnju u autentičnost zapisa:

- Kakav bi to advokat tajno snimao svog klijenta? To je tužno! Ovo je prvi put u istoriji da se to desi, ja za to ranije nisam čuo! Zašto je zapis naglo prekinut kada sam ja počeo da pričam pozitivne stvari? Čuo sam da su i drugi klijenti i novinari tajno snimani - da li i ovo takav slučaj? Kakva šteta! - napisao je Tramp na Tviteru u svom stilu.

Ovo otkriće dešava se se skoro 45 godina nakon afere koja je zauvek uzdrmala i oblikovala SAD.

Votergejt afera dovela je do političke propasti tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona. Sve je počelo kada su uhapšena petorica provalnika koji su provalili u kancelariju Demokratskog nacionalnog komiteta u hotelu Votergejt u Vašingtonu 17. juna 1972. godine. Kasnije je otkriveno da je Nikson koristio različite metode zastrašivanja prema svojim političkim protivnicima - a jedna od njih bilo je i prisluškivanje.

Aleksandar Baterfild, bivši zamenik asisenta Ričarda Niksona, u televizijskom saslušanju prizna je da je Nikson tajno snimao sve razgovore u Beloj kući. Najzad, morao je da podnese ostavku kada je video da će doći do njegovog impičmenta.

Iako su se mnogi protivnici Trampa ponadali da će ovaj skandal konačno biti njegov kraj, i da će završiti kao Nikson, "Atlantik" piše da do toga ipak neće doći.

A kako je pao Nikson?

Naime, saslušanja o Votergejt skandali su bila prenošena na televiziji duži vremenski period, ali i ako je bilo tu zaista šokantnih tvrdnji Niksonovih saradnika, predsednik je i dalje mislio da će preživeti aferu.

U julu se pojavio ključni svedok koji mu je zadao krajnji udarac. U pitanju je bio Baterfild. Njega su advokati koji su istraživali slučaj namamili u svoje kancelarije, gde su mu pokazali transkript tajno snimanog razgovora. Baterfild je tada shvatio da ako slaže o prisluškivanju, čeka ga zatvor. Zato je pristao da pred celom nacijom priznao da je znao da Nikson sve razgovore tajno snima.

Nikson je izgubio svu podršku, jer sada nije bila u pitanju predsednikova reč protiv nagađanja, već su svi mogli da čuju šta je on sam pričao o Votergejtu, ali i svemu za šta je bio, vrlo ispravno, optužen.

Iako je Ovalna kancelarija američkog predsednika još od Ruzvelta ozvučena, Nikson je 1970. sistem koji je snimao samo po ručnoj komandi zamenio sistem koji bi počeo da snima na svaku buku koju detektuje - što je dodatno dokazalo njegovu krivicu.

Nikson je čak godinu dana pokušavao da omete pristup tim zapisima. Njegovo opravdanje je bilo da je sve razgovore snimao "za buduće generacije". Najzad, 1974. u julu Vrhovni sud je naredio Niksonu da preda zapise.

Na zapisu se jasno čulo kako Nikson od CIA-e traži da se FBI istraga o provalnicima u kancelarije Demokratske stranke obustavi. Petanest dana kasnije dao je ostavku.

Da li će Koenovi zapisi imati takav efekat?

Politika i SAD su se veoma promenile od godina Votergejt afere prošlog veka. Tada je Nikson već izgubio popularnost u narodu, a čini se da Trampa uprkos brojnim aferama pristalice i dalje vatreno podržavaju.

Takođe, ne postoji direktan dokaz da je Tramp platio svojoj ljubavnici novac da ćuti. Razgovor u kojem on samo o tome disktuje, koliko god mnogima bio etički odvratan, neće imati isti efekat u javnosti.

SAD su jasno podeljene na dve partije i zato će Tramp preživeti. Uprkos njegovim ispadima, republikanci u kongresu ga podržavaju i dalje zbog jačine same partije.

Za razliku od Niksona, koji se sumanuto borio da se zapisi iz Bele kuće ne objave, Tramp je više fokusiran na to da kontroliše narativ koji okružuje ceo skandal i priču okrene na svoju stranu. Takođe, Nikson nije imao "Foks njuz" koji vredno izveštavaju u Trampovu korist svoj milionski auditorijum.

Takođe, Trampu ovaj skandal pomaže da se skrene pažnja sa drugih, mnogo ozbiljnih skadnala, kao što je mešanje Rusa u predsedničke izbore ili skandalozna politika razdvajanja dece od roditelja koji su deportovani.

Međutim, ni Nikson nije verovao da će ga afera Votergejt smaknuti sa vlasti - i upravo je to "čar" tajnih zapisa - njihov efekat je nepredvidiv.

Tako da Koenovi zapisi imaju potencijal da izazovu "efekat leptira" i najzad dovedu Trampa do ozbiljnih problema da održi poziciju u Beloj kući.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ Atlantic.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.