TRAMP POPUSTIO! Nakon sastanka sa Junkerom, smanjiće CARINE ZA EU!
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

ipak je za saradnju

TRAMP POPUSTIO! Nakon sastanka sa Junkerom, smanjiće CARINE ZA EU!

Američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrednosti od 20 milijardi dolara

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu, posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, da su se složili da rade na ukidanju carina i smanjenju trgovinskih barijera.

- Danas smo se, pre svega, saglasili da zajedno radimo u pravcu ukidanja carina, necarinskih barijera i dotacija za neautomobilske industrijske proizvode - rekao je Tramp novinarima uz Beloj kući, stojeći pored Junkera, prenosi Rojters.

Tramp je rekao i da je dogovorena saradnja u cilju smanjenja barijera i povećanja trgovinske razmene na polju usluga, hemikalija, farmacije, medicinskih proizvoda, kao i soje.

Prema njegovim rečima, "ovo je veliki dan za slobodnu i pravednu trgovinu", a pitanja "carina na čelik i aluminijum biće rešena, što važi i za carine kao protivmere".

Junker je izjavio da je danas postignut dogovor, kao što je i nameravao, prenosi AP.

- Identifikovali smo oblasti na kojima ćemo zajedno raditi. Radićemo na ukidanju carina na industrijsku robu, što mi je bila glavna namera - rekao je on.

Junker se prethodno sastao sa Trampom u Beloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dve velike ekonomije.

Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope.

Inače, američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrednosti od 20 milijardi dolara kao protivmeru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.