(EKSKLUZIVNO) SRBIN IZ VATRENOG PAKLA GRČKE ZA ESPRESO: Plameni stubovi su GUTALI SVE, začulo se samo BEŽI, BEŽI! (FOTO)
Foto: www.mojagrčka.com

užas

(EKSKLUZIVNO) SRBIN IZ VATRENOG PAKLA GRČKE ZA ESPRESO: Plameni stubovi su GUTALI SVE, začulo se samo BEŽI, BEŽI! (FOTO)

- Na plaži nastaje haos, pojavljuje se policija, vatrogasna vozila, a malo kasnije i helikopter koji gasi požar - priča naš sagovornik

Objavljeno: 19:03h
Božica Luković

U stravičnim požarima koji su izbili u okolini Atine stradalo je 60 osoba.

Grčka je u žalosti, a posledice stravičnog požara se saniraju.

foto: www.mojagrčka.com

U znak sećanja na sve stradale proglašena je trodnevna žalost.

O užasu koji su doživeli meštani svedoče brojne fotografije i crni bilans:

U Atini živi veliki broj Srba, a mi smo uspeli da razgovaramo sa jednim od njih. Reč je o Srđanu Jovanoviću, IT inženjeru i muzičaru, koji je ujedno i autor i urednik sajta "Moja Grčka". Ovaj Srbin je za naš portal napisao sve o užasu koji je zahvatio Grčku. Njegovo pismo prenosimo vam u celosti:

- Poluostrvo Atika, na čijem se krajnjem jugu nalazi glavni grad Atina, obuhvata veliko prostranstvo sa mnoštvom gradova i sela, plaža, starih lokaliteta i prirodnih lepota. Rajski kutak, poprilično nepoznat našim turistima zbog udaljenosti, a veoma posećen od strane lokalnog stanovništva.

foto: www.mojagrčka.com

- Od centra Atine autobus putuje oko sat vremena do mesta koje smo posetili - Agii Apostoli, tako da mnogi zaposleni u glavnom gradu čekaju kraj radnog vremena u petak da bi proveli vikend na prelepim plažama, okruženim borovim šumama.

foto: www.mojagrčka.com

- Ponedeljak je za nas značio predah i odmor, bez buke i užurbanosti. Na plaži nije bilo uobičajene gužve, posebno zbog temperature od 38 °C (u hladu), a i neverovatno snažnog vetra koji je duvao celog dana. Delovalo je kao da je neko uključio džinovski fen i uperio ga pravo u nas.

- Negde u sumrak se pojavio mali, gotovo neprimetni, stub dima na brdu iznad plaže. Većina kupača nije ni obratila paznju, gledajući pomalo i čudno nas koji smo se zabrinuli. Stubić dima je tinjao par minuta, neki su već skrenuli pogled, a onda je, gotovo u sekundi, celo brdo buknulo u plamen. Plameni stubovi su gutali drveće i kuće na nekoliko stotina metara od nas. Shvativši da su nam sva dokumenta i novac ostali u kuci, a koja se nalazi baš u pravcu požara, jedan član naše ekipe je potrčao da proba da spase što se spasti može. Na svu sreću, vetar je duvao baš iz pravca kuce prema požaru, tako da se vatra širila u suprotnom pravcu.

foto: www.mojagrčka.com

- Na plaži nastaje haos, pojavljuje se policija, vatrogasna vozila, a malo kasnije i helikopter koji gasi požar. Policija blokira saobraćaj, tako da ne možemo da se krećemo. Član naše ekipe dolazi do kuće, od koje je požar na stotinak metara. Dok se spušta mrak, pokušava da spakuje najbitnije stvari i da se vrati na plažu. U trenutku kad su isključili struju, on ostaje u mraku, prekida pakovanje stvari, uzima pasoše i pare i trči ka nama. Kasnije nam je rekao da je u tom trenutku u sebi čuo glas, koji mu je rekao "Beži!".

foto: www.mojagrčka.com

- Čekali smo još nekoliko sati na plaži, gledajući gusti crni dim koji je kuljao ka gradu. Jak vetar koji nosi dim, čini nam se da pojacava vatru. Neke žene počinju da plaču, a veliki broj automobila dolazi baš iz pravca grada. Ljudi se evakuišu, bežeći od dima i vatre koja silazi sve bliže centru. Sirene se pojačavaju u daljini, helihopteri se smenjuju. Sve to traje nekoliko sati, koji traju beskrajno dugo.

foto: www.mojagrčka.com

A onda se prvo udaljio helihopter, pa su sirene počele da jenjavaju i nekako se sve stišalo. U nekom trenutku policija nas je pustila da odemo do kuće, koju nalazimo netaknutu, na samo pedeset metara od zgarišta. Struja je došla tokom noći, što nam je dalo signal da je konačno sve u redu. Dan posle

- Svedoci smo velike hrabrosti i uzajamne saradnje Grka. Odmah su izašle službe za održavanje na teren, sređuju sve sto je vatra uništila. Komšije i sugrađani se pomažu, svi se trude da ovu tragediju sto pre prevaziđu i da se nastavi normalan zivot.

- Na vestima saznajemo da je bilo 15 požara širom Atike, sa više od 50 žrtava. Tragedija, za koju mnogi kažu da je podmetnuta. Uz iskreno saučešće našim grčkim prijateljima, nadamo se da je ovaj požar poslednja nesreća koja će ih zadesiti.

Sagovornik Espresa na kraju kaže da su danas plaže - potpuno prazne:

foto: www.mojagrčka.com

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.