DA LI JE IZREAL PREŠAO GRANICU? Usvojen zakon koji zemlju definiše kao domovinu isključivo JEVREJSKOG NARODA!
Foto: Fonet

kontraverzni zakon

DA LI JE IZREAL PREŠAO GRANICU? Usvojen zakon koji zemlju definiše kao domovinu isključivo JEVREJSKOG NARODA!

Zakon takođe uključuje klauzulu da je "ujedinjeni Jerusalim" glavni grad Izraela, a da je hebrejski zvanični jezik.

Objavljeno:

Parlament Izraela (Kneset) usvojio je rano jutros kontroverzni zakon koji zvanično definiše Izrael kao nacionalnu domovinu jevrejskog naroda i navodi da "realizacija prava na nacionalno samoopredeljenje u Izraelu važi samo za jevrejski narod".

Šezdeset dva poslanika je glasalo za taj zakon, a 55 je bilo protiv, navode izraelski mediji.

Zakon takođe uključuje klauzulu da je "ujedinjeni Jerusalim" glavni grad Izraela, a da je hebrejski zvanični jezik.

U zakonu se navodi i da "država smatra razvoj jevrejskih naselja nacionalnom vrednošću i da će delovati da ohrabri i promoviše njihovo osnivanje i konsolidaciju".

Zakon za koji kritičari kažu da potiskuje manjine na margine usvojen je nakon žučne debate koja je počela juče popodne i trajala više od osam sati.

Odmah nakon toga poslanici Arapi su pocepali kopije zakona u znak protesta i isterani su iz sale.

- Izrael je objavio da nas ne želi ovde - saopštio je poslanik Ajman Odeh vođa partije Zajedničke liste, dodavši da je Izrael "usvojio zakon o jevrejskoj nadmoći i rekao da ćemo mi uvek biti građani drugog reda." On je mahao crnom zastavom u znak protivljenja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je odmah posle usvajanja zakona ocenio je da je to ; "određujući trenutak" i naglasio :

- Neka dugo živi država Izrael. Sto dvadeset dve godine nakon što je Hercl predstavio svoju viziju ovim zakonom mi određujemo osnivački princip naše egzistencije. Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i poštuje prava svih svojih građana - rekao je Netanjahu misleći na osnivača cionizma Teodora Hercla.

U zakonu se arapski jezik, umesto zvaničnog kao do sada, definiše kao jezik koji ima specijalni značaj, navodi Asošiejted pres.

Sponzori tog dokumenta smatraju da taj novi osnovni zakon ne nanosi štetu manjinama koje žive u Izraelu i njihovoj kulturi, a pogotovo arapskom jeziku koji ostaje maternji za 21 procenat od 8,8 miliona izraelskih građana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.