TAKO NEŠTO U ŽIVOTU NISAM VIDEO! Lava i STENE padali po turistima na HAVAJIMA, 23 osobe povređene! (VIDEO)
Foto: AP

i dalje aktivan vulkan kilauea

TAKO NEŠTO U ŽIVOTU NISAM VIDEO! Lava i STENE padali po turistima na HAVAJIMA, 23 osobe povređene! (VIDEO)

Jedna devojka (20) je u teškom stanju i sa prelomom butne kosti prebačena u bolnicu, dok je 22 turista zadobilo opekotine, ogrebotine i povrede

Objavljeno: 17.07.2018. 10:00h
  • 1

Eksplozija izazvana lavom na havajskom Velikom ostrvu izbacila je rastopljene stene u okean, a jedna od njih pala je na brod sa turistima i povredila 23 osobe, saopštili su danas zvaničnici.

Oni su se nalazili u brodu koji vozi turiste da posmatraju izlivanje lave u okean iz vulkana Kilauea koji je aktivan poslednja dva meseca, prenosi AP.

U američkom Geološkom institutu rekli su da do eksplozija različitog intenziteta dolazi kad god lava čija je temperatura 1.093 stepena uđe u hladniju morsku vodu, a da neke od eksplozija mogu da budu toliko slabe da se jedva vide.

Međutim, kada su uslovi drugačiji, jače eksplozije uzrokuju topljenje stena i izbacuju ih visoko u vazduh.

Lava je probila krov čamca i na njemu ostavila rupu.

Jedna devojka (20) je u teškom stanju i sa prelomom butne kosti prebačena u bolnicu, dok je 22 turista zadobilo opekotine, ogrebotine i povrede.

Vlasnik turističkog broda rekao je da u životu nije video tako nešto .

Prema njegovim rečima, turistička grupa je oko 20 minuta posmatrala ulivanje lave u okean i dodao da je približio čamac lavi jer nije video nijednu ozbiljniju eksploziju.

- Najednom je nastala eksplozija, lava je bila svuda - rekao je on.

Iako su zvaničnici upozorili stanovnike i turiste da se ne približavaju lavi koja ulazi u okean jer to može da stvori oblake kiseline i stakla, nekoliko kompanija organizuje ture razgledanja.

Američka Obalska straža je postavila beybednosnu zonu gde lava ulazi u okean, što podrazumeva i zabranu prilaska brodovima na manje od 300 metara od tačke gde lava ulazi u okean.

Vulkan Kilauea proradio je u maju ove godine i od tada je uništio više od 700 kuća na Velikom ostrvu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media