UTISCI POSLE HELSINKIJA: Trampa kod kuće sačekale žestoke KRITIKE, Putin konačno odgovorio na sve OPTUŽBE!
Foto: EPA / Anatoly Maltsev

ISTORIJSKI SASTANAK

UTISCI POSLE HELSINKIJA: Trampa kod kuće sačekale žestoke KRITIKE, Putin konačno odgovorio na sve OPTUŽBE!

Putin je rekao jednu zanimljivu stvar o Trampu, koje je lako mogla da bude - uvreda!

Objavljeno:

Donald Tramp, predsednik SAD, izjavio je juče, posle susreta u Helsinkiju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da ima veliko poverenje u svoje obaveštajce i da se "dve najveće nuklearne sile moraju slagati", dok je Putin rekao da je sastanak s Trampom bio "sadržajniji nego što je očekivao".

- Kao što sam rekao danas i mnogo puta ranije, imam veliko poverenje u svoje obaveštajce. Međutim, priznajem i da se, kako bismo izgradili svetliju budućnost, ne možemo isključivo fokusirati na prošlost - kao dve najveće nuklearne sile, moramo se dobro slagati - napisao je Tramp na Tviteru, uz haštag #Helsinki2018.

Američki predsednik se, inače, posle samita u Helsinkiju našao na udaru žestokih kritika kako demokratskih tako i nekih republikanskih kongresmena kod kuće, koji su njegove današnje izjave na konferenciji za novinare s Putinom ocenili kao "sramotne" i kao "propuštenu priliku da uputi snažno upozorenje u vezi sa mešanjem u izbore".

- Predsednik Tramp je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za mešanje 2016. i da uputi snažno upozorenje u vezi sa budućim izborima. Takav odgovor predsednika Trampa će Rusija videti kao znak slabosti i to će stvoriti daleko više problema nego što će ih rešiti - izjavila je senatorka Lindzi Grejem, visoki član Republikanske partije i član Komiteta Senata za oružane snage.

Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer rekao je da je Trampov pristup u Helsinkiju danas bio bez presedana za jednog lidera SAD.

- Da predsednik SAD stane na stranu predsednika Putina protiv sprovođenja američkog zakona, američkih vojnih zvaničnika i američkih obaveštajnih službi je nesmotreno, opasno i dokaz je slabosti - ocenio je Šumer.

Istovremeno, ruski predsednik je, u intervjuu ruskoj televiziji Kanal jedan, rekao da su njegovi današnji razgovori s Trampom bili sadržajniji nego što je očekivao i da su se odvijali u "partnerskoj atmosferi".

- Nisam imao posebna očekivanja jer je to bio naš prvi pravi sastanak. U počeku je to ličilo na neku vrstu zagrevanja kako bismo konkretnije razgovarali prilikom budućih kontakata. Međutim, stvari su krenule u drugom pravcu - razgovor je bio zaista veoma sadržajan - rekao je Putin.

Putin je dao intervju i za američke medije,pa je odgovarao i na konstataciju "Foks njuza" da je demokrata Nensi Pelosi tvrdila da Trampova slabost pred Putinom znači da Rusi imaju neke kompromitujuće "lične, finansijske ili političke" informacije o američkom predsedniku.

- Ne želim da uvrednim predsednika Trampa kada ovo kažem - možda zvuči i nepristojno - ali pre nego što je rekao da će se kandidovati za predsednika, nas nije interesovao - rekao je Putin za "Foks njuz".

Putin kaže da je "potpuno smešno" to što pojedini ljudi misle da je Rusija mogla "da utiče na mišljenje miliona Amerikanaca tokom izbora 2016. godine".

- Mešanje u unutrašnje poslove SAD - da li stvarno mislite da je neko mogao da utiče na SAD i izbor miliona Amerikanaca sa ruske teritorije. To je potpuno smešno - rekao je predsednik Rusije u intervjuu za "Foks njuz".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.