PRLJAVA ISTORIJA RASISTIČKE AMERIKE: Ponovo se otvara istraga o UBISTVU DEČAKA (14) koji je mlaćen DO SMRTI iz poražavajućeg razloga...
Foto: Wikipedia

pravda za emeta tila

PRLJAVA ISTORIJA RASISTIČKE AMERIKE: Ponovo se otvara istraga o UBISTVU DEČAKA (14) koji je mlaćen DO SMRTI iz poražavajućeg razloga...

Til je ubijen nakon optužbi bele žene

Objavljeno:

Vlada SAD odlučila je da ponovo pokrene istragu o ubistvu koje je pokrenulo masovne proteste 1955. godine - dečak Afroamerikanac Emet Til (14) stradao je nakon što ga je bela žena optužila za nepristojne komentare i dodire.

Sada se ponovo pokreće istraga o njegovom ubistvu, zbog toga što su se pojavile nove informacije, ali još uvek se ne zna o kakvim tačno podacima se radi.

Til je ubijen nakon optužbi bele žene, a u nedavno objavljenoj knjizi o celom slučaju jedna od svedokinja Karolin Donam priznala je da je na saslušanju lagala.

- Ništa što je taj dečak uradio ne može da opravda ono što mu se kasnije desilo - citat je Donamove iz knjige "Krv Emeta Tila" koju je napisao Timoti Tajson.

Prošlog aprila, rođaci Emeta Tila zatražili su da se istraga o njegovom ubistvu ponovo pokrene.

Slučaj ubistva je zatvoren 2007. godine, pošto su svi umešani u istragu preminuli. Zatim je Kongres doneo akt kojim nalaže da se sprovede istraživanje o svim zločinima prema pripadnicima pokreta za građanska prava, u nastojanu da se "ukoliko je to moguće, donese pravda za sve slučajeve boraca za građanska prava".

Priča o Emetu Tilu počela je 24. avgusta 1955. kada je dečak otišao u radnju u Misisipiju da kupu žvake.

U radnji je bila zaposlena Karolina Donam, a njen suprug tada nije bio tu. Nije jasno šta se zatim dogodilo, ali navodno je suprug Emeta u povratku zatekao kako zviždi njegovoj ženi.

To je dovelo do toga da Emeta napadnu u krevetu, odvuku ga napolje i izudaraju toliko jako da je njegovo lice bilo neprepoznatljivo, kada je nejgov leš pronađan u reci tri dana kasnije.

Njegova smrt inspirisala je Afroamerikance, vođene Martinom Luterom Kingom, na masovne proteste.

Protesti su doveli do toga da Afroamerikanci 1957. godine konačno dobiju pravo glasa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.