PUCALI SU JOJ U GLAVU KAD JE IMALA SAMO 15 GODINA, a danas je Malala JAČA NEGO IKAD i zarađuje MILIONE! (FOTO)
Foto: EPA

veliki borac

PUCALI SU JOJ U GLAVU KAD JE IMALA SAMO 15 GODINA, a danas je Malala JAČA NEGO IKAD i zarađuje MILIONE! (FOTO)

Poreklom je iz grada Mingaore koji se nalazi u provinciji Hajber-Pahtunva na severozapadu Pakistana

Objavljeno:

Malala Jusufzai je pakistanska učenica i aktivistkinja, koja je rođena na današnji dan 1997. godine.

Godine 2014, sa 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir, čime je postala najmlađa osoba u istoriji koja je dobila ovu nagradu za bilo koju oblast.

Poreklom je iz grada Mingaore koji se nalazi u provinciji Hajber-Pahtunva na severozapadu Pakistana.

Malala Jusufzai
Malala Jusufzai foto: Reuters

Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu. Tokom 2009. godine, kada joj je bilo 11–12 godina, pisala je blog pod pseudonimom za Bi-Bi-Si. U tom blogu je opisivala svoj život pod talibanskom vlašću, njihovu borbu za prevlast nad dolinom Svat i iznosila je svoje stavove o obrazovanju za devojčice. Iste godine Njujork tajms je snimio dokumentarac o njoj. Svoju borbu je nastavila davanjem brojnih intervju za novine i televiziju. Već tada ju je Dezmond Tutu nominovao za Međunarodnu dečiju nagradu za mir koju je i dobila 2013. godine.

Na nju je 9. oktobra 2012. godine pokušan atentat. Atentator je ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat. Odgovornost za ovaj napad su preuzeli Talibani. Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje.

Već 12. oktobra pedeset islamskih verskih lidera u Pakistanu je izreklo fatvu protiv onih koji su bili umešani u atentat. I pored toga talibani su i dalje nameravali da ubiju nju i njenog oca.

Ovaj pokušaj atentata je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta. Dojče vele je Malalu u januaru 2013. godine predstavio kao najpoznatiju tinejdžerku na svetu.

Malala Jusufzai
Malala Jusufzai foto: AP

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. godine budu u školama. Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.

Časopis Tajm je 29. aprila 2013. godine na svojoj naslovnoj strani objavio Malalinu fotografiju kao jedne od 100 najuticajnih osoba na svetu. U 2013. godini bila je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. I pored toga što je bila među favoritima za dobijanje ovog priznanja, nagrada je dodeljena Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.Tako je postala najmlađa osoba nominovana za ovu nagradu (16 godina) i prva devojčica koja je za nju ikada nominovana.U sedištu Ujedinjenih nacija je 12. jula 2013. godine održala govor o pravu na obrazovanje, a u septembru iste godine je svečano otvorila gradsku biblioteku u Birmingemu.

Malala Jusufzai je dobitnica nagrade Saharov za 2013. godinu. Vlada Kanade joj je dodelila počasno državljanstvo zbog njene borbe za zaštitu ljudskih prava.

Sud u Pakistanu osudio je deset talibana na doživotne kazne zatvora zbog oružanog napada na aktivistkinju Malalu Jusufzai.

Ona se lečila u Velikoj Britaniji, gde sada živi, a u svetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152.000 dolara.

Poređenja radi, južnoafrički borac protiv apartheida Dezmond Tutu po govoru traži 85.000 dolara, prenosi američki Institjut for Polisi Stadis.

Njeni memoari pod nazivom "Ja sam Malala", objavljeni 2013., prodati su u 287.000 primeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 miliona funti, a širom sveta u oko 1,8 miliona primeraka, prenosi regionalna tv N1.

Malala Jusufzai
Malala Jusufzai foto: AP

Jusafzai je osnovala Malala fond koji podržava projekte obrazovanja devojaka u zemljama u razvoju, a 2013. firmu je otvorila i njena porodica pod nazivom Salarzai Ltd. kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču.

- Od objavljivanja Malaline knjige, ona je sa svojom porodicom donirala preko milion dolara humanitarnim organizacijama, većinom za projekte vezane za obrazovanje širom sveta, uključujući i Pakistan - saopštila je njena porodica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.