ŽESTOK SUKOB TRAMPA I NATO ZBOG RUSIJE: Američki predsednik baš OPLEO po Stoltenbergu, sevale varnice!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

razdor

ŽESTOK SUKOB TRAMPA I NATO ZBOG RUSIJE: Američki predsednik baš OPLEO po Stoltenbergu, sevale varnice!

Kako možemo biti zajedno kada vi imate energetske sporazume sa zemljom od koje treba da vas štitimo? - pitao se Tramp

Objavljeno: 13:40h

Predsednik SAD Donald Tramp imao je žestoku raspravu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a sve zbog Rusije!

Naime, Tramp je Stoltenberga upitao zbog čega mnoge evropske zemlje i dalje dobijaju gas od Rusije, a rekao je i da bi SAD trebalo da prestane da finansira NATO zbog toga.

- Jači smo zajedno - insistirao je Stoltenberg, rekavši i da su određene razlike među saveznicima dozvoljene.

Ipak, Tramp nije odustao.

- Kako možemo biti zajedno kada vi imate energetske sporazume sa zemljom od koje treba da vas štitimo? - pitao je američki predsednik.

Tramp je zatim naveo primer Nemačke. Tražio je od Stoltenberga da mu objasni zašto Berlin ima energetske sporazume sa Rusijom, ciljajući na to da je zbog izgradnje gasovoda Nemačka zavisna od Rusa.

U pitanju je projekat "Nord strim 2" kojim bi se isporuka ruskog gasa Nemačkoj udvostručila. Takođe bi se vršila direktno, zaobilazeći Ukrajinu. SAD i neki članovi EU se oštro protive ovom projektu.

- Trebalo bi da ih štitimo od Rusije, a oni prave dogovor sa njima. Objasnite to. To ne može da se objasni - besno je rekao Tramp.

Uloga SAD u NATO gorući je problem za Trampovu administraciju. Predsednik SAD na Tviteru je napisao da je situacija "neprihvatljiva" jer NATO donosi više koristi evropskim zemljama nego za SAD.

Tramp je pozvao sve članice NATO-a da ispoštuju dogovor i 2% svog BDP-a potroše na odbranu. Na putu ka Evropi, tvitovao je da evropske zemlje žele da ih Amerika "poslušno brani kroz NATO, i još plaća za to." To je prema njemu neprihvatljivo.

Predsednik SAD će nedelju dana boraviti u Evropi, a nakon Brisela očekuje ga poseta Velikoj Britaniji i sastanak sa Putinom u Helsinkiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Foxnews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.