PODVIG RONILACA ZAVRŠEN ZA DANAS! Spasili su četiri dečaka, za još petoricu se AGONIJA nastavlja!
Foto: AP

drama na tajlandu

PODVIG RONILACA ZAVRŠEN ZA DANAS! Spasili su četiri dečaka, za još petoricu se AGONIJA nastavlja!

"Nivo vode nije zabrinjavajuć. Jučerašnja kiša nije uticala na nivo vode u pećini"

Objavljeno: 14:39h

Danas se nastavlja operacija spašavanja dečaka iz pećine na Tajlandu.

Jule je izvučeno četvoro dečaka, a ostalo ih je još osmoro i njihov trener. Australijska ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop izjavila je da će dečake izvlačiti u grupama od četvoro. Jutros je na jestu događaja počela snažna kiša, prenosi "Gardijan". Najmanje sedam vozila hitne pomoći stiglo je na mesto nesreće.

Ovo je tok događaja:

14.25 - Operacija izvlačenja za danas je završena. Izvučeno je četvoro dečaka uz četvoro koji su već izvučeni juče. U pećini ostaje još petoro ljudi - četvoro dečaka i njihov trener.

14.10 - Izvučen je i osmi dečak, odnosno četvrti danas.

13.53 - CNN javlja kako je izvučen još jedan dečak te da ih je sada u pećini petoro s trenerom.

13.35 - Peti spašeni dečak stigao je u bolnicu u Čiang Raiju.

13.20 - Spašen je i šesti dečak, to jest drugi danas, javlja Gardijan

12.28 Televizijske stanice na Tajlandu objavile su snimak hitne pomoći koja je dečaka prevezla do helikoptera, kojim je prebačen u bolnicu sa ostalim dečacima.

12.15 Hitna pomoć je napustila pećinu, potvrđeno je da je peti dečak spašen.

11.59 Rojters i CNN izveštavaju da je peti dečak spašen! On je izvučen u 4.27 po lokalnom vremenu.

11.35 Narongsak Osatanakorn, šef zapovednog cetra, možda uđe i u politilke vode - na društvenim mrežama ima veliku podršku da se kandiduje za premijera Tajlanda.

11.10 Dečake će iz pećine izvlačiti pojedinačno. Sve vreme se ispumpava voda u naporu da se olakša izvlačenje. Među roniocima je i jedan doktor. Dečaci su trenirani da dišu kroz maske, ali neće imati svoje rezervoare kiseonika, već će koristiti one od spasilaca. Duž pećine su postavljeni kanapi kojima će ronioci moći da se orjentišu.

10.49 Završena je konferencija za medije, na kojem su zvaničnici optužili neke novinare za nedolično izveštavanje. Naime, neko je dronom snimao celu situaciju, a tođe su prisluškivani radio kanali policije.

10.12 - Ronioci su ušli u pećinu u 11 sati po lokalnom vremenu (6 sati po našem).

- Uslovi su dobri kao juče. Spasilačka ekipa je ista, s nekoliko zamena - rekao je Narongsak Osatanakorn.

- Nivo vode nije zabrinjavajuć. Jučerašnja kiša nije uticala na nivo vode u pećini. - dodao je.

10.00 Narongsak Osatanakorn, šef zajedničkog zapovednog centra, rekao je kako vlasti razmatraju da puste roditelje da vide dečake.

9.45 Službeno je potvrđeno da je operacija spašavanja u toku, javlja Guardian. Mornarički tvaničnik rekao je za CNN da su u pećinu ušli isti ronioci kao i juče.

8.35 Sombun Sompiangdžai (38), otac jednog od zarobljenih dečaka, rekao je za Rojters kako su spasitelji roditeljima uoči jučerašnje operacije rekli da će prvi izvući "najjaču decu".

– Nije nam rečeno koja deca su izvučena. Ne možemo posetiti naše dečake u bolnici jer kažu da moraju biti nadzirani 48 sati – rekao je Sombin.

8.25 Jutros je kod pećine opet počela padati snažna kiša. Na mesto su stigli i helikopter i hitna pomoć, što bi moglo značiti da se spašavanje bliži.

8.10 Ilon Mask objavio je u međuvremenu fotografije i video male podmornice koja bi mogla pomoći pri izvlačenju dečaka. Mask je na Tviteru objavio u nedjelju uveče po američkom vremenu da je sprava na putu prema Tajlandu te da bi trebala stići za 17 sati.

– Nadam se da će biti korisna. Ako ne, možda u budućoj situaciji – poručio je.

Mask je objavio i snimke testiranja uređaja u bazenu škole u Los Angelesu.

8.00 Četvorica koja su spašena dobrog su zdravlja i trebali bi da vide svoje porodice danas, rekao je inspektor ministarstva zdravstva Tongčai Lertvilairatanapong. Upozorio je da ne sme biti jelesnog kontakta pe nego što dođu rezultati krvnih testova.

7.50 Četvorica od dvanaestorice dečaka zarobljenih dve nedelje u poplavljenoj tajlandskoj pećini izvučena su u nedjelju na površinu.

- Danas smo uspeli daspasimo četvoricu dečaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Čiang Rai Pračanukrua - izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osotanakorn, kazavši kako operacija "protiče glatko".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.