HVALA NA PODRŠCI, BRAĆO I SESTRE IZ SRBIJE! Ronilac Ivan Karadžić o spasavanju zarobljenih dečaka na Tajlandu!
Foto: Facebook printscreen / Ivan Karadzic

naš heroj

HVALA NA PODRŠCI, BRAĆO I SESTRE IZ SRBIJE! Ronilac Ivan Karadžić o spasavanju zarobljenih dečaka na Tajlandu!

Ivan je srpskog porekla, a odrastao je u Danskoj, odakle je došao u Tajland 2007. godine

Objavljeno:

Ivan Karadžić (44), ronilac iz Tajlanda, jeste jedan od vodećih spasilaca koji pokušavaju da izvuku na sigurno dečake zarobljene u pećini.

Njih 12 sa trenerom nalaze se duboko ispod površine već dve sedmice. Nakon što su pronađeni, akcija u koju su se uključili volonteri sa svih strana sveta dobila je novi cilj - sačuvati ih žive, a potom ih odvesti na sigurno.

U tome ih sprečavaju kiše, najavljeni monsuni, mračni i uski prolazi, nedovoljno kiseonika... U međuvremenu, jedan od najboljih ronilaca preminuo je pokušavajući da izroni, usled nedostatka vazduha.

To je bio veliki udarac za sve, kako kaže Karadžić, ali nije im ubilo optimizam, preko potreban.

Ivan je srpskog porekla, a odrastao je u Danskoj, odakle je došao u Tajland 2007. godine.

- Otac mi je iz Srbije - napominje Ivan. - Majka je Dankinja. U Srbiji sam bio mnogo puta. Provodio sam tu i po mesec, dva. Međutim, nisam dolazio od 1986. godine... Za Tajland me je vezala njegova lepota, ali i ljubav koju sam tu pronašao.

Posle celodnevnog napora ipak pronalazi snage za razgovor. Iscrpljen je, ali nema odustajanja. Moli za razumevanje, a ne shvata da ga ima i napretek, uz svu podršku, ponos i pozitivnu energiju koju mu šalju svi čije su misli uz decu iz Tajlanda. Zahvaljuje se pritom, nenaviknut na pažnju koju dobija.

- Napravili smo značajan napredak - otkriva za "Novosti" Karadžić.

- Raspoloženi smo svi, a ja sam veoma optimističan!

Na pitanje kada će i kako decu smestiti na sigurno, odgovara samo - učinićemo to!

- Izvadićemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme pre toga - objašnjava Karadžić.

Sve vreme je na terenu. Ne dopušta da ga savladaju emocije. Ni njemu, ni njegovim kolegama, a u ovim trenucima i saborcima, nije lako. Svi pogledi su upereni u njih.

- Veoma sam umoran. Noću stignem da odspavam samo tri, četiri sata. A posle toga me čekaju veoma izazovni zadaci - priča Ivan, komentarišući proteklu subotu. - Dobra vest je što se nivo vode i dalje spušta...

Srpski jezik ne razume, ali srećan je što su svi ponosni na njega.

- Prenesite pozdrave Srbiji! - kaže Ivan za "Novosti".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.