TRAGEDIJA U PEĆINI U KOJOJ SU ZAROBLJENA DECA: Spasilac poginuo, situacija je DRAMATIČNA!
Foto: Reuter

jezivo

TRAGEDIJA U PEĆINI U KOJOJ SU ZAROBLJENA DECA: Spasilac poginuo, situacija je DRAMATIČNA!

Poginuo je bivši pripadnik elitne vojne jedinice

Objavljeno:

Tajlandski spasilac je poginuo tokom operacije spašavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji se još uvek nalaze zarobljeni u pećinskom kompleksu na severu Tajlanda, dok se spasilačka misija nastavlja uprkos novim padavinama, prenose agencije. Bivši pripadnik elitne vojne jedinice SEAL Samarn Punan, koji je bio deo spasilačkog tima u pećini Tam Luang u pokrajini Čijang Rai, preminuo je u četvrtak uveče pošto je ušao u pećinu kako bi položio rezervoare sa kiseonikom duž rute kojom bi dečaci trebalo da se izvuku iz potopljenog kompleksa.

- Uslovi u pećini su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kiseonikom, na povratku je izgubio svest. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć, ali nije uspeo - rekao je komandant SEAL-a admiral Apakorn Yukongkaev.

- Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavićemo dalje - rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni da nastave operaciju spašavanja. Zvaničnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kiseonikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi zarobljena skupina trebalo da se izvuče na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvek nije dogovorena, te da dečaci neće tako skoro izaći. Dvanaestorica dečaka i njihov trener pronađeni su ove nedelje, bledi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju. Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog fudbalskog tima koji je nestao 23. juna činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronilaca pronašla dečake u ponedeljak uveče zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj pećini. Ali sada se pažnja usmerila na to kako skupinu vratiti nazad kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela. Spominje se mogućnost da 13-orica ostanu u pećini Tam Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri meseca, ali neki stručnjaci kažu da bi dečaci mogli da izađu u roku od nekoliko dana ako vreme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz kompleksa i ako nauče da koriste ronilačku opremu.

Rodbina dečaka okupila se u četvrtak blizu pećine, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti da kontaktira sa sinom. Zarobljenim dečacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinsku opremu, a istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njen nivo i time olakšali akciju spašavanja. Meteorološka služba upozorila je u četvrtak da veći dio severa zemlje, uključujući pokrajinu Čijang Rai, od 7. do 12. jula opet može očekivati jake pljuskove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.