DA LI ĆE MIGRANTSKA KRIZA SRUŠITI EVROPSKU UNIJU? Samit u Briselu liderima donosi NAJTEŽI IZAZOV!
Foto: AP

problem koji nema rešenja

DA LI ĆE MIGRANTSKA KRIZA SRUŠITI EVROPSKU UNIJU? Samit u Briselu liderima donosi NAJTEŽI IZAZOV!

Ako Šengen padne, pašće i EU

Objavljeno:

Na novom samitu lidera EU u Briselu ključna tema će ponovo biti migranska kriza.

Ovaj veliki problem Evropske unije naveo je mnoge da misle kako će ova političlka tvorevina biti okončana upravo zbog krize koju ne mogu nikako da reše.

- Nestabilnost Evropske unije samo još više raste. Pukotine se povećavaju - upozorio je Žan Klod Junker.

Nove probleme pokrenula je vlada Italije, koja je nedavno odbila da primi brodove sa migranima koje su humanitarne organizacije spasile iz Sredozemnog mora.

Migrantska kriza dovela je u sukob sever Evrope sa zemljama na jugu.

Italija i Grčka se bune jer se sami nose sa prilivom migranata. Istovremeno ih zemlje severa optužuju da nedovoljno dobro čuvaju Sredozemno more, kao i da su mnoge migrante pustili da ilegalno uđu u Nemačku, Austriju i Švedsku.

A građani evropskih zemalja takođe nisu ravnodušni po pitanju migranata. Upravo politike protiv izbeglica su dovele do trijumfa desničara Viktora Orbana u Mađarskoj i Sebastijana Kurca u Austriji. Upravo će Austrija u narednih šest meseci predsedavati EU, i nameravaju da migranti budu glavna tema za to vreme.

"Zadržite ih napolju" je njihov glavni slogan, što će biti velika poteškoća za Angelu Merkel, koja će se na samitu i dalje boriti da zemlje podele teret priliva migranata.

I sama Merkel doživela je opadanje popularnosti zbog otvorene politike prema migrantima. Njoj je ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer postavio ultimatum.

- Do kraja samita u Briselu, moraš doći sa rešenjem za ilegalne migrante koji dolaze u Nemačku, koje su odobrili svi lideri. Inače će se granice Nemačke zatvoriti.

Migranti traže izlaz iz pakla rata
Migranti traže izlaz iz pakla rata foto: Stefan Jokić

Austrija razmišlja o sličnom postupku, piše BBC, a zatvaranje granica značiće gaženje jednog od temeljnih ideala EU - otvorenih granica Šengenskog sporazuma. A ako Šengen padne, pašće i EU.

Postoji i ideja na se naprave centri za migrante van EU, gde bi se odlučivalo i proveravalo koji među njima imaju pravo na azil u nekoj od zemalja EU.

Donald Task je pred početak samita u Briselu imao jasnu poruku za lidere:

- Ulozi su veoma veliki, a vremena je sve manje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.